Olivér
4 °C
8 °C

Franciaországban már a havazás miatt rekedt az úton kétezer autós

2018.10.30. 12:54

Kétezer autós akadt el kedd éjszaka a Francia Középhegységben a sűrű havazás miatt, és 195 ezer háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás. 17 megyében adtak ki figyelmeztetést a folyamatos havazás és az utak jegesedése miatt.

A csendőrség tájékoztatása szerint a Francia Középhegységben 1250 teherautó és további hétszáz autó akadt el a havazás miatt, sürgősségi szállásokra vitték őket. „Óvatosan kell mondani, hogy minden rendben ment, amikor több száz embernek nehéz éjszakája volt. De a sürgősségi szállási rendszer tényleg jól működött. Sok helyet hoztunk létre, a Météo-France, az önkormányzatok és a regionális állami szervek között a riasztási rendszer jól működött" – mondta Sébastien Lecornu önkormányzati miniszter a France Inter közrádióban.

Az SNCF állami vasúttársaság tájékoztatása szerint a közép-franciaországi Lyon környékén hétfő este még jelentős fennakadásokkal küszködő vasúti közlekedés kedd délelőtt helyreállt. Éjszaka azonban 500 utas a lyoni pályaudvaron ragadt, közülük négyszázan a TGV kocsijaiban, százan pedig egy hotelben töltötték az éjszakát, írja az MTI.

Országszerte 195 ezer háztartásban szünetel az áramszolgáltatás a havazás, Korzika szigetén pedig 21 ezer lakásban az Adrian nevű vihar miatt, jelezte az Enedis áramszolgáltató.

A havazás a Francia Középhegység 400-600 méter tengerszint feletti magasságú részein kezdődött az éjjel, délelőtt Burgundia irányába terjedt, és az előrejelzések szerint a fővárost is elérheti kedden.

A múlt heti nyár végi időjárás után Saint-Étienne most 16 centiméteres volt a hótakaró. Az előrejelzések szerint a téli epizód után a hét második felében enyhülés várható országszerte, és megint 15 fok lehet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?