Szilvia
5 °C
16 °C

II. világháborús kártérítésre ítélték a Nippon Steelt

2018.10.30. 11:17

Kártérítésre ítélte a dél-koreai legfelsőbb bíróság Nippon Steelt ezzel igazat adva a keresetet benyújtó négy dél-koreai férfinak, akiket a japán cég kényszermunkásként dolgoztatott II. világháborúban, a koreai félsziget megszállásának idején.

A döntés minden bizonnyal diplomáciai szinten is feszültséget fog okozni a Japán és Dél-Korea között. A szigetország 1910-1945 között uralma alatt tartotta Koreát, intézményesítve a koreai kultúra, és nyelv elnyomását, kizsákmányolva az ország természeti és emberi forrásait. Férfiak százezreit hurcoltak el japán gyárakba, nők százezreit japán katonai bordélyokba. Utóbbiért Japán bocsánatot is kért – létrehozva egy 2,45 milliárd forintnak megfelelő összeggel elindított alapítványt a szexrabszolgaság máig élő áldozatainak –, de a teljes szembenézés a megszállás évtizedeivel mindeddig elmaradt.

A Nippon Steel acélvállalat mélységesen sajnálatosnak nevezte a dél-koreai legfelsőbb bíróság döntését és jogi lépéseket helyezett kilátásba. A döntés szerint a Nippon Steel 100 millió wont – 25 millió forintot – köteles fizetni a négy férfinak, fenntartva ezzel a 2005-ben indult, első fokon nyolc évvel később lezárult ügyben született határozatot.

Bár csekély összegről van szó, következményei messzemenőek lehetnek, ugyanis a bíróság ezzel azt is kimondta, hogy kárpótlási igényt nem tette semmisség az 1965-ös megállapodás, amely rendezte a két ország közötti diplomáciai kapcsolatot.

Ha a cég nem teljesítené a bíróság döntését, akkor felmerülhet a Nippon Steel Dél-Koreában lévő ingatlanainak zár alá vétele.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?