Jenő
-2 °C
6 °C

Kijev szerint Moszkva hazudik, nem is történt fogolycsere

2018.10.30. 21:48

Visszatért hét, az oroszok által fogvatartott ukrán tengerész Ukrajnába, de Kijev szerint nem fogolycserével, ahogy azt Moszkva állítja, idézi az MTI Ljudmila Denyiszova ukrán emberi jogi biztost.

Az orosz híradások szerint:

  • az ukránok az Azovi-tengeren március 25-én tiltott halászat és a Krímbe való beutazásra vonatkozó szabályok megsértése miatt elfogott Nord halászhajó legénységét engedték el, 
  • míg cserébe Oroszország a május elején a Krim közelében orvhalászat miatt feltartóztatott JaMK-0041-es halászhajó tagjait engedte szabadon.

Ljudmila Denyiszova szerint azonban ez hazugság. Egyrészt az Ukrajnába visszatért tengerészekkel ellentétben a Nord legénysége nem volt fogva tartva, ők szabadon mozoghattak az ország területén és saját akaratukból tértek vissza az ideiglenesen megszállt Krímbe. Másrészt pedig mind a 14 tengerész ukrán állampolgárságú.    

Kijev szerint foglyai csak az oroszoknak voltak, azt azonban nem értik az ukránok, hogy miért éppen ezen a napon döntöttek a Nord tengerészei a hazatérés mellett, mikor azt már több hónapja megtehették volna.   

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?