Jolán
2 °C
4 °C

Merényletre készült az iráni hírszerzés a dán rendőrség szerint

2018.10.30. 16:58

Egy embert őrizetbe vett a dán rendőrség, mert állításuk szerint az iráni hírszerzés merényletre készült a skandináv országban, írja az MTI.  A vád szerint a norvág állampolgárságú, de iráni származású férfi részt vett egy dániai terrorcselekmény előkészítésében.

A dán titkosszolgálat vezetője az újságíróknak azt mondta, hogy a merényletkísérletet meghiúsítandó indítottak szeptember végén nagyszabású rendőri akciót, amelynek keretében elvágták egy időre a fővárosnak helyet adó Sjaelland szigetet az ország többi részétől, és leállították a Svédországba és Németországba induló kompjáratokat is. A dánok munkáját egyébként segítette a svéd és a norvég hírszerzés is.

A dán külügyminiszter elfogadhatatlannak minősítette a hírt, és jelezte, hogy Dánia már tárgyal az európai partnereivel, és nem hagyja szó nélkül az esetet.

A merénylettel a fővárostól délnyugatra található Ringstedben élő irániak csoportját vették volna célba, akik az Arab Küzdelem Ahváz Felszabadításáért Mozgalomhoz tartoznak. Ez a csoport azzal a céllal jött létre, hogy független államot hozzanak létre Huzisztán tartományban, az iráni-iraki határnál, amely kőolajban gazdag.

Az irániak szerint ez a mozgalom a felelős azért a támadásért, amely Huzisztán központjában, Ahvázban történt egy katona díszszemle során, és a merényletben legalább 25-en meghaltak.

A legfrissebb hírek szerint Dánia vissza is hívta konzultációra az iráni nagykövetét, illetve uniós szankciók szorgalmazásába kezdenek Iránnal szemben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?