Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Elfoghatta az FSZB a novicsokos ügynökök lebuktatóját

2018.10.30. 12:40

Elfoghatta az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azokat, akik segíthették a nyugati szolgálatokat a novicsokos mérgezés felgöngyölítésében. A Rosbalt.ru szerint az orosz nyomozók házkutatást tartottak több személynél, akik gyanújuk szerint titkos adatokat adtak el, így lebuktatva az FSZB két ügynökét, akik London gyanúja szerint idegmérget bevetve akartak végezni Salisburyben Szergej Szkripal egykori katonai hírszerzővel, aki az Egyesült Államokban kapott menedékjogot.

Az eljárás alá vont személyek útlevéladatokat és az orosz határon átlépők adatbázisából származó információkat adhattak át, ami alapján beazonosítható vált a Bosirov és Petrov álnéven ismerté vált két elkövető, akiknek ma már valódi nevük mellett az is bizonyos, hogy az FSZB tagjai.

A szervezet a szivárogtatás felderítésére több mint 60 házkutatást végzett. A Roszbalt információi szerint a munkahelyén vettek őrizetbe a határvédelmi szolgálat egyik munkatársát és a Szövetségi Migrációs Szolgálat egyik emberét.

Ugyanakkor az eljárások nem említik a lebukott novicsokos ügynököket, az őrizetbe vett személyeket hivatalosan más emberek adatainak kiszivárogtatásával vádolják.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?