Óriási útleveles csalást buktatott le Bulgária

2018.10.30. 09:39

A bolgár ügyészség bejelentette, hogy felszámoltak egy ezreket jogtalanul bolgár állampolgársághoz juttató útleveles csalást. Az érintettek a bolgár papírokkal szabadon mozoghatnak és dolgozhatnak az Európai Unió területén – írja a BBC.

A nyomozás eredményeként több mint húsz embert tartóztattak le, köztük állami tisztviselőket is, amikor a hatóságok rajtaütöttek a külföldön tartózkodó bolgárok ügyeivel foglalkozó állami ügynökség irodáin.

A legtöbb vásárló jelentős bolgár kisebbséggel rendelkező környező országokból – Moldovából, Macedóniából, Ukrajnából – érkezhetett. Akár 1,6 millió forintnyi összeget is kifizethettek a bolgár származásukat igazoló hamis papírokért. Az állami ügynökség heti 30 hamis igazolást állíthatott ki.

Az ügyészség vesztegetés elfogadása, okirat-hamisítás és hivatali visszaélés miatt nyomoz az állami alkalmazottak ellen.

Néhány éve magyar útlevelekkel is zajlott hasonló csalássorozat, akkor a kettős állampolgárság könnyebb megszerzésére bevezetett egyszerűsített honosítással éltek vissza tömegesen. A magyar állampolgársági bizniszt feltáró cikksorozatunk első és második része mellett a témáról szóló összes cikkünket ide kattintva találják.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?  • Hírek
  • Bankszámla