Jolán
2 °C
4 °C

Trump elnöki rendelettel szüntetné meg a születés jogán járó állampolgárságot

2018.10.30. 17:30

Donald Trump elnöki rendelettel tervezi megszüntetni a születés jogán automatikusan járó amerikai állampolgárság gyakorlatát, írja az MTI. Az amerikai elnök egy interjúban elmondta, tervét megvitatta a Fehér Ház jogi tanácsadójával, és már a megvalósítás részleteinek kidolgozásán dolgoznak.

Mi vagyunk az egyetlen ország a világon, ahová valaki belép, gyereke születik és a baba az elkövetkező 85 évben az Egyesült Államok állampolgára, annak minden előnyével együtt. Ez nevetséges. Ennek véget kell vetni.

– mondta Trump, aki arról nem beszélt, hogy mikor írná alá ezt az elnöki rendeletet. Egyébként a világban 30 olyan ország is van, ahol automatikusan jár a születés alapján az állampolgárság.

A születés jogán járó állampolgárságot az Egyesült Államok alkotmányának 14. kiegészítése teszi lehetővé, a gyakorlat megszüntetése tehát elvileg alkotmányellenes lenne. Trump és az ötlet támogatói szerint azonban az alkotmánykiegészítés nem vonatkozik azokra, akik nem jogszerűen vagy csak átmeneti időre szóló vízummal tartózkodnak az országban. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?