Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1%

Trump elnöki rendelettel szüntetné meg a születés jogán járó állampolgárságot

2018.10.30. 17:30

Donald Trump elnöki rendelettel tervezi megszüntetni a születés jogán automatikusan járó amerikai állampolgárság gyakorlatát, írja az MTI. Az amerikai elnök egy interjúban elmondta, tervét megvitatta a Fehér Ház jogi tanácsadójával, és már a megvalósítás részleteinek kidolgozásán dolgoznak.

Mi vagyunk az egyetlen ország a világon, ahová valaki belép, gyereke születik és a baba az elkövetkező 85 évben az Egyesült Államok állampolgára, annak minden előnyével együtt. Ez nevetséges. Ennek véget kell vetni.

– mondta Trump, aki arról nem beszélt, hogy mikor írná alá ezt az elnöki rendeletet. Egyébként a világban 30 olyan ország is van, ahol automatikusan jár a születés alapján az állampolgárság.

A születés jogán járó állampolgárságot az Egyesült Államok alkotmányának 14. kiegészítése teszi lehetővé, a gyakorlat megszüntetése tehát elvileg alkotmányellenes lenne. Trump és az ötlet támogatói szerint azonban az alkotmánykiegészítés nem vonatkozik azokra, akik nem jogszerűen vagy csak átmeneti időre szóló vízummal tartózkodnak az országban.