Aliz
6 °C
14 °C

A zaklatási botrányok miatt tüntetnek világszerte a Google-nél

2018.11.01. 14:39

A Google dolgozói világszerte követelik, hogy a cég alapvetően változtasson a szexuális zaklatások kivizsgálásán, és szüntessék meg a választott-bíráskodást a cégnél, megkönnyítve, hogy hatósági eljárás alá kerüljenek a zaklatásos ügyek.  

Sundar Pichai vezérigazgató azt mondta az állománygyűlésen, hogy támogatja ezeket a törekvéseket, amit később körlevélben is elküldött a dolgozóknak.

Értem a haragot és a csalódottságot, amit sokan éreznek. Én is ezt érzem, és teljesen elkötelezett vagyok, hogy előrelépjünk egy olyan ügyben, ami túl régóta van jelen a társadalmunkban, és igen, nálunk a Google-nél is

- írta a vezérigazgató a levélben.

A Twitteren a @googlewalkout fogta össze a vállalat nemzetközi irodáiban a figyelemfelhívó munkafelfüggesztést.

Mik a követelések? 

A csütörtöki kivonulás résztvevői egy papírt hagynak az asztalukon maguk után, amiben a kivonulást megindokolják, és eljuttatják követeléseiket ami többek között a következő pontokból áll: 

  • Elkötelezettség a bérek egyenlőtlenségének felszámolására, és az egyenlőtlen előrelépési lehetőségek felszámolása. 
  •  Zaklatási ügyek nyilvánossá tétele transzparens dokumentumok által. 
  • Nemzetközileg alkalmazott protokoll a szexuális zaklatások biztonságos, anonim jelentésére. 
  •  Szüntessék meg a választott-bíráskodást, ami egy kirendelt, cégen belüli hatóságként funkcionál, ami cégen belül hivatott rendezni a problémákat, és megakadályozza, hogy bíróságra kerüljenek az ügyek. 

A botrányt megelőzően 48 embert rúgtak ki a cégtől, ami akkor robbant ki, mikor a New York Times megírta, hogy Andy Rubin, az android szoftver atyja 90 millió dolláros végkielégítéssel távozott a cégtől. A New York Times szerint "hősnek kijáró búcsúztatásban" volt része. Rubin szóvivője cáfolta az újság állításait.

(BBC)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?