Jenő
-3 °C
6 °C

A szaúdiak szerint a brutálisan meggyilkolt újságíró veszélyes iszlamista volt

2018.11.02. 11:15 Módosítva: 2018-11-02 11:30:11

Újabb magyarázatot adott a szaúdi vezetés Dzsamál Hasogdzsi halálának okáról. A meggyilkolt újságíró a rezsim szerint veszélyes iszlamista volt, írja a BBC.  Mohamed bin Szalmán szaúdi herceg a Fehér Házat hívta fel, hogy elmondja, az Amerikában élő szaúdi újságíró a  Muzulmán Testvériség nevű iszlamista szervezet tagja volt. 

A beszélgetés még azelőtt zajlott, hogy Szaúd-Arábia elismerte volna, hogy a Washington Postnak dolgozó újságírót a követségen ölték meg. A Washington Post információi szerint a herceg John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval és Jared Kushnerrel, Donald Trump tanácsadójával beszélt.

A Post informátora szerint a szaúdi trónörökös mind a nemzetbiztonsági tanácsadót, mind Trump elnök tanácsadóját az amerikai-szaúdi szövetség megőrzésére sürgette. A lapnak meg nem nevezett szaúdi tisztségviselők tagadták, hogy ilyen tartalmú telefonbeszélgetések lettek volna, a Fehér Ház pedig nem kívánta kommentálni a lap értesüléseit, írja az MTI.

A The Washington Post idézett külügyi tisztségviselőket is, akik elmondták, hogy az elmúlt napokban közel-keleti vezetők álltak ki a szaúdi koronaherceg mellett. Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő is telefonon egyeztetett a Trump-kormányzat magas rangú tisztségviselőivel. Mindketten azzal érveltek, hogy Szaúd-Arábia fontos stratégiai partner a térségben.

Nem volt veszélyes ember

Hasogdzsi hozzátartozói a The Washington Posthoz eljuttatott nyilatkozatukban tagadták, hogy Dzsamál Hasogdzsi veszélyes iszlamista lett volna.

"Dzsamál Hasogdzsi nem volt tagja a Muzulmán Testvériség mozgalmának. Ezt az állítást az elmúlt években ő maga is többször visszautasította" - olvasható a család közleményében, amely hangsúlyozta azt is, hogy Hasogdzsi "soha, semmilyen tekintetben nem volt veszélyes ember, ennek ellenkezőjét állítani nevetséges".

John Palladino helyettes külügyi szóvivő csütörtökön újságíróknak azt mondta: a lehető leggyorsabban fel kell tárni Dzsamál Hasogdzsi földi maradványainak hollétét és vissza kell szolgáltatni a családnak, hogy tisztességgel eltemethesse.

Dzsamál Hasogdzsi holttestét savba áztatva tüntették el. A jelenlegi információk szerint az isztambuli szaúdi konzulátusban meggyilkolt szaúdi újságírót  azonnal fojtogatni kezdték , hogy belépett az épületben, majd feldarabolták, és a maradványait savba áztatták.

Török vizsgálatok szerint egy 15 fős speciális osztag gyilkolta meg Hasogdzsit, majd még aznap elrepültek az országból. A törököknek egy hangfelvétel is van a tulajdonában, ami alapján állítják, hogy a szaúdiak előre eltervezve gyilkolták meg a Washington Post Szaúd-Arábiát gyakran bíráló publicistáját. A szaúdiak hetekig tagadták az ügy létezését, de egy ideje azt kommunikálják, hogy a kormánytól független ügynökök végeztek a férfivel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?