Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Erdogan már sejtheti, kik állhatnak a Hasogdzsi-gyilkosság mögött

2018.11.02. 23:02

Ha ez a szörnyűség az Egyesült Államokban vagy valahol máshol történt volna, a hatóságok  mindent megtettek volna, hogy kiderítsék mi történt – írja Dzsamál Hasogdzsi brutális meggyilkolása kapcsán Recep Tayyip Erdogan Washington Poston pénteken megjelent véleménycikkében.

A török elnök a cikkben többek között azt hangsúlyozza, hogy bár a törökök az elmúlt hónap alatt szinte mindent megtettek, hogy a lehető legtöbb részletre derüljön fény a "hidegvérrel, egy halálkommandó által" lemészárolt újságíró ügyében, Szaúd-Arábiának még számos kérdést meg kell válaszolnia – például azt, hogy hol van a holttest.

Erdogan egy ponton azt állítja, hogy az újságíró meggyilkolásának parancsa a szaúdi kormány legmagasabb szintjeiből érkezett, de nem nevez meg konkrét személyt vagy személyeket. "Miközben további válaszokat keresünk, szeretném hangsúlyozni, hogy Törökország és Szaúd-Arábia baráti kapcsolatokat ápol. Egy másodpercre sem hiszem, hogy Szalmán király, a szent mecsetek őre, rendelte volna el Hasogdzsi gyilkosságát" – írja.

A szaúdi trónörökös korábban undorító, fájdalmas incidensnek nevezte a történteket, és példás büntetést ígért Dzsamál Hasogdzsi gyilkosainak. Mint ismert, a szaúdi abszolút monarchiát keményen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután bement az isztambuli szaúdi főkonzulátusra, hogy beszerezze az esküvőjéhez szükséges dokumentumokat. A török főügyészség szerint a Washington Postnak is dolgozó Hasogdzsit megfojtották, feldarabolták, majd savba áztatva tüntették el.

"Hasogdzsi meggyilkolása felfoghatatlan" – hangsúlyozza a cikkben Erdogan , aki szerint a Hasogdzsi-ügy önmagán jócskán túlmutat, ahogy a Watergate-botrány és 9/11 is, ezért a nemzetközi közösség felelős tagjainak azon kell lenniük – javasolja –, hogyan leplezzék le a gyilkosság mögött álló bábmestereket.

A szaúdiak később azzal álltak elő, hogy Dzsamál Hasogdzsia brutálisan meggyilkolt újságíró veszélyes iszlamista volt, a Muzulmán Testvériség nevű iszlamista szervezet tagja, ezt az állítást azonban a család közleményben tagadta. "Soha, semmilyen tekintetben nem volt veszélyes ember, ennek ellenkezőjét állítani nevetséges" – írták.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?