Olivér
4 °C
8 °C

Szaúd-Arábia már Jemen fővárosát támadja

2018.11.02. 13:28

A szanaai nemzetközi repülőteret és a húszi lázadók által használt, a közelben lévő légi támaszpontot támadta a szaúdi vezetésű arab szövetség pénteken. Közben szövetségesek és a húszik összecsapásai folytatódtak a fővárostól nyugatabbra, az ország legnagyobb kikötővárosában, Hodeidában.

A harcok néhány nappal az után újultak ki, hogy az Egyesült Államok fegyverszünetet javasolt a három és fél éve tartó háborúban, és a szaúdi támogatást élvező kormány hajlandó volt a tűzszünetet támogatni.

A húszik a fővároshoz közeli légi bázist használják a drónokkal és ballisztikus rakétákkal végrehajtott támadásaikhoz - közölte a szövetség szóvivője az al-Ehbaríja szaúdi állami televízióval pénteken. Turki al-Malki ezredes szerint a nemzetközi repülőtér zavartalanul működik.

A húszik televíziója, az Al-Masirah közölte, hogy több mint ötven légitámadást hajtottak végre az al-Dualimi légitámaszpont és a környező térségek ellen.

Tárgyalások erőszakkal

A szövetségesek jelentős létszámú csapatokat vezényeltek a térségbe szerdán, hogy nyomást gyakoroljanak az Irán támogatta húszikra, hogy visszatérítsék őket az Egyesült Államok vezetésével folyó tárgyalásokhoz.

Pénteken szemtanúk szerint a hodeidai repülőtér és az egyetem térségében folytak a harcok. A szaúdi kormányhoz hű erők közölték, hogy csütörtök éjjel fokozták a kikötőváros keleti bejáratánál, illetve a déli részén lévő húszi támaszpontok elleni légicsapásokat.

Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és szunnita szövetségeseik 2015 márciusa óta harcolnak az ország nemzetközileg elismert kormányát száműzetésbe kényszerítő húszik ellen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?