Ödön
2 °C
11 °C

Alexander Stubb kizáratná a Fideszt a Néppártból

000 19P5KW
2018.11.03. 15:02

Az Európai Néppártnak (EPP) fontolóra kellene vennie a Fidesz kizárását a pártcsaládból, ha Orbán Viktor továbbra sem tiszteli a pártcsalád értékeit – írja az MTI egy szombati, Alexander Stubbal készült interjú alapján.

Stubb korábban finn miniszterelnök is volt, most pedig a német Manfred Weberrel csap majd össze azért, hogy melyikük legyen az Európai Néppárt jelöltje az EU Bizottságának élére a jövő évi EP-választás után.

Mivel jelenleg ez a pártcsalád a legnagyobb az Európai Parlamentben, mindkettejüknek van esélye arra, hogy a választások után az Európai Bizottság elnöke legyen, Stubb győzelme esetén ugyanakkor a most elhangzottak alapján szorult helyzetbe kerülhet a Fidesz.

Stubb szerint az EPP-nek fontolóra kéne vennie a Fidesz kizárását a pártcsaládból, egyúttal pedig leszögezte, hogy

egyáltalán nem tolerálja az intoleranciát, és elfogadhatatlannak nevezte a szólás-, a gyülekezési és a tudományos szabadság Orbán Viktor általi korlátozását.

A finn csúcsjelölt egyébként nem először kritizálta a magyar kormányt, korábban az EUrologusnak már elmondta, hogy tárgyalni fognak a Fidesszel a párton belül, amelynek a végén egy írásos nyilatkozatot szeretnének látni a magyar kormánypárttól, amelyben hitet tesz a szövetség által vallott értékek mellett. Ha a Fidesz hajlandó erre, akkor az EPP tagja marad, de ha nem, akkor „itt az ideje továbbállni” – tette hozzá.

Stubb az interjúban egyébként a migráció kérdésében kiállt Angela Merkel német kancellár mellett, és dicsérte azért a szerepéért, amelyet az EU és Törökország közötti 2016-os megállapodás megkötéséért tett.

Stubb=liberális, egyébként meg Soros

Az interjúra már reagált is a kormány, mint írták, ők a bajor Manfred Weber jelöltségét támogatjuk, mert

Alexander Stubb a Néppárt liberális szárnyának jelöltje, aki Soros Györggyel személyesen nagyon jó kapcsolatot ápol. 

A Fidesz az Európai Néppárt kereszténydemokrata szárnyához tartozik, Orbán Viktor és a Fidesz nem támogatja a liberálisok bevándorláspolitikáját, ezért támadják és kritizálják Magyarországot – tették hozzá.

(Borítókép: Alexander Stubb 2018.októberében. Fotó: FREDERICK FLORIN / AFP)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?