Aliz
6 °C
14 °C

Ghána ENSZ-vizsgálatot kezdeményezett a Hasogdzsi-gyilkosság ügyében

2018-10-26T143740Z 715506884 RC18108ACB80 RTRMADP 3 SAUDI-KHASHO
2018.11.03. 13:45
De miért pont Ghána?

Ghána egész Afrikában az egyik legstabilabb állama. Szegény, de azért nő a gazdasága és a nyugodt országban kifejezetten nagy respektje van az ENSZ-nek. Vélhetően azért is, mert a rengeteg népcsoport lakta nyugat-afrikai állam legnagyobb külpolitikai sikere az volt, hogy 1997 és 2006 között a ghánai Kofi Annan volt az ENSZ főtitkára.

A ghánai katonák sokszor vesznek részt a környéken békefenntartó feladatokban, de még Koszovóban is szolgáltak ghánai békefenntartók.

Az ENSZ-hez fordultak

Ghána, vagyis egészen pontosan az ország parlamentje most felszólította az ENSZ illetékeseit, hogy vizsgálják ki Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró halálát.Az indoklás szerint 

a The Washington Postban gyakran publikáló újságíró hiába volt amerikai rezidens, az egyesült Államoktól a kiterjedt amerikai - szaúdi kereskedelmi kapcsolatok miatt aligha várható független vizsgálat. 

Afrika hallgatott

A vizsgálat kezdeményezése így is meglepő lehet, hiszen, mint az Africa News portál cikke és rögtönzött közvélemény-kutatása is mutatja, a földrész szinte teljesen néma maradt az ügyben. Vannak országok, így Egyiptom és Szomália, amelyek kifejezetten jóban vannak Szaúd-Arábiával, Dél-Afrika éppen egy nagy fegyverüzletet szervez a királysággal, másoknak egyszerűen csak megvan a maga baja, esetleg vezetőik úgy ítélték meg, hogy nincsen "morális fennhatóságuk" más állam felett, vagy egyszerűen csak nem ütötte meg az ingerküszöbüket a gyilkosság.

Vagyis senki nem tett semmit, ugyanakkor Ghána lépett és ennek alighanem köze van ahhoz, hogy Hasogdzsi legközvetlenebb munkatársa egy ghánai-amerikai hölgy, Karen Attiah, aki a The Washington Post globális véleményrovatának szerkesztője és a Hasogdzsi-ügy kivizsgálását követelők egyik élharcosává lett.

Ghána is kockáztat

A gazdag Szaúd-Arábiával összeveszni, morális okok miatt, igazi bátorság és bár a két állam messze van egymástól, az afrikai állam is kockáztat. Hiszen a jelentős muzulmán lakossággal rendelkező Ghánából is több ezer zarándok indul minden évben Mekkába, ráadásul csak az idei nyáron is, jelentős gyümölcs-szállítmányokkal segítette a gazdag Szaúd-Arábia az ország belső szárazabb vidékén élő ghánai lakosságot.

Mindezt alighanem mérlegelte a parlament, de  Aaron Michael Oquaye jogászprofesszor, a parlamentet elnöklő veterán politikus így is elküldte hivatalos felszólítását az ENSZ felé.

Borítókép: Illusztráció Fotó: Reuters / Simon Dawson

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?