Jenő
-2 °C
6 °C

Január óta először jutott el segélyszállítmány 45 ezer szíriai menekülthöz

2018.11.03. 18:36

Elérte az ENSZ és a Szíriai Arab Vörös Félhold (SARC) segélyszervezet 78 teherautóból álló segélykonvoja a szíriai-jordániai határnál található rukbáni menekülttábort, ahol 45 ezer szíriai menekült az elmúlt hónapokban alig jutott hozzá alapvető szolgáltatásokhoz.

A teherautók élelmiszert, ruhát, piperecikket, műanyag takarót, gyógyszert, orvosi eszközt juttattak el a sivatagi táborba. Ali az-Zaatari, az ENSZ szíriai humanitárius koordinátora megjegyezte, hogy oltási kampányt indítanak, ennek keretében 10 ezer gyereket oltanak be kanyaró, gyermekbénulás és egyéb betegségek ellen.

A rukbáni menekülttáborba utoljára januárban érkezett segélyszállítmány Jordániából, a tábor lakói azóta többnyire csak a szíriai kormányerők ellenőrzése alatt álló területekről becsempészett árucikkekhez jutottak hozzá.

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) októberben figyelmeztetett arra, hogy a rukbáni menekülttábor 45 ezer szíriai lakója alig jut hozzá az alapvető egészségügyi szolgáltatásokhoz. Az UNICEF szerint a térségben mindössze egyetlen olyan, a világszervezet által támogatott klinika működik, amely képes alapvető egészségügyi ellátást nyújtani sürgős életmentő esetekben, az is a határ jordániai részén.

A Rukbán menekülttáborban élők nagy része az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által elfoglalt kelet-szíriai területekről menekült oda, írja az MTI.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?