Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Lebombázták az iskolákat, a saját házában fogad 700 gyereket egy tanár

2018-10-30T122233Z 971916651 RC1728D95F10 RTRMADP 3 YEMEN-SECURI
2018.11.03. 18:00

Egyre hosszabb sorok kígyóznak egy jemeni tanár otthona előtt, ahova most már közel 700 diák érkezik naponta. Adel al-Shorbagy úgy döntött, hogy iskolát nyit a házában a kormányerők ellenőrzése alatt álló Taiz városában, írja a Reuters.

A három és fél éve tartó polgárháborúban az iráni támogatású húszi felkelők harcolnak a szaúdi koalíció által támogatott kormányerőkkel. Rengetegen veszítették el otthonukat, és közel 2500 iskola megrongálódott, vagy megsemmisült, mióta a szaúdi koalíció légicsapásokkal beavatkozott 2015-ben a konfliktusba. A konfliktus hátteréről legutóbb ebben a cikkünkben írtunk bővebben>>>

Al-Shorbagy azért kezdett el otthon tanítani, mert a saját gyerekeit sem tudta máshova iskolába küldeni. Hamarosan több száz 6-15 év közötti gyerek iratkozott be hozzá, és már tizenhat önkéntes tanár segít neki a munkában.

Már annyian jelentkeztek, hogy volt, akit el kellett utasítaniuk. Viszont más lehetőség nem nagyon van a városban, ahol a magániskolákban 400 dollárnak megfelelő jemeni rijált (kb. 113 ezer forint) kell fizetni egy évben, ami a legtöbb családnak elérhetetlen.

(Borítókép: REUTERS/Anees Mahyoub)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?