Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Több tízezer ponty pusztult el rejtélyes módon Irakban

000 1AI6EI
2018.11.03. 23:09

Megdöbbenve vették észre iraki halgazdaságokban, hogy több ezer ponty pusztult el a napokban, a tetemek egyes helyeken beborították az Eufrátesz felszínét. Egyelőre csak találgatják, mi lehet a rejtélyes halpusztulás oka.

Vannak, akik szerint valamilyen betegség terjedt el a halak között, mások szerint vegyszerek okozták a pontyok pusztulását. „Egyelőre várjuk, hogy a kormány adjon válaszokat, vagy vizsgálja meg a vizet. Attól félünk, hogy a víz minket is megmérgez a következő napokban" – mondta az AFP-nek egy helyi férfi a Bagdadtól 80 kilométerre lévő Saddat al-Hindiyah-ban.

Mindenesetre a becslések szerint a halgazdaságok állományainak 90 százaléka megsemmisült a környéken. „70 ezer halat tenyésztettem, most mindegyik elpusztult" – mondta egy férfi, aki szerint nagyon sok család megélhetése került veszélybe.

Az iraki egészségügyi minisztérium mintákat vett a vízből és a haltetemekből is, egyelőre a vizsgálatok eredményét várják. A minisztérium szerint senki sem lett rosszul halaktól. Hozzátették, hogy folyamatosan figyelik a halpiacokat, és mindenkit megbüntetnek, aki az elpusztult pontyokat próbálja árusítani.

Olyan területi tisztviselő is volt, aki a túlzsúfolt halastavakat okolta a történtekért. Szerinte bármilyen bakteriális fertőzés sokkal gyorsabban terjed el a halak között ilyen körülmények között. A szennyezett víz miatt idén egyszer már kórházba került 100 ezer ember a déli Baszra városában. Ott is először a halak tetemei tűntek fel a helyieknek.

Magyarországon nyár végén a pilisvörösvári Nagy-tóból is tömegesen pusztultak ki a halak. Ott egy éjszaka alatt negyedére csökkent az oxigén szintje. Mérgezésre utaló jel nem volt, de könnyen lehet, hogy a hirtelen hőmérsékletváltozás miatt felszabaduló gázok okozták a bajt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?