Aliz
6 °C
14 °C

A finn elnök új, fagyos hidegháborútól tart

2018.11.05. 19:27
Sauli Niinistö finn elnök hétfőn bejelentette, hogy új nemzetközi tárgyalásokat kezdeményez a nukleáris leszerelésről, mivel - mint fogalmazott - az arról szóló korábbi szerződéseket veszély fenyegeti a jelenlegi bizonytalan politikai légkör miatt.

Niinistö aggodalmának adott hangot az atomfegyver-mentesítésről szóló szerződések jövője miatt, és jelezte, hogy fel fogja vetni a témát soron következő találkozóin a nagyhatalmak vezetőivel.

"A hétvégén kezdődő párizsi békefórum jó lehetőséget fog kínálni a szabályokon alapuló biztonsági rendszer megvédésére. Meg fogom vitatni a témát az egyes vezetőkkel és jelezni fogom Finnország készségét egy új tárgyalási forduló megindításának megkönnyítésére" - jelentette ki a finn államfő.

Párizsban vasárnap csaknem 60 állam- és kormányfő részvételével megemlékeznek az első világháborút lezáró fegyverszüneti megállapodás aláírásának 100. évfordulójáról, ehhez igazítva kétoldalú találkozót tart Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A finn elnök, aki maga is hozzájárult a Trump és Putyin közötti júliusi helsinki csúcshoz, hétfői beszédében arra figyelmeztetett: a  korábban aláírt nukleáris szerződések veszélyben vannak.

Niinistö ezzel kapcsolatosan emlékeztetett az amerikai elnökbejelentésére arról, hogy fel akarja mondani az 1987-ben aláírt amerikai-szovjet INF-szerződést, mivel álláspontja szerint Moszkva nem tartja be azt.

Az INF-szerződés, amelyet 1987. december 8-án Washingtonban írt alá Ronald Reagan amerikai elnök és Mihail Gorbacsov szovjet államfő, a kommunista párt főtitkára, három évtizede lépett hatályba. A paktum a szárazföldi indítású, hagyományos és nukleáris robbanótöltetekkel felszerelt közepes (500-5500 kilométeres) hatótávolságú ballisztikus rakéták és robotrepülőgépek megsemmisítéséről rendelkezett. Az egyezmény, amely mérföldkő volt a hidegháború lezárásában, megtiltotta az ilyen eszközök gyártását, birtoklását és tesztelését.

"Egy olyan forgatókönyv, amelyben nem lennének (nukleáris) szerződések, hatalmas kockázatot jelentene. A múlt hidegháborúját egy még fagyosabb háború múlná felül" - fogalmazott Niinistö.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?