Jenő
-2 °C
6 °C

Börtönben halt meg a börtönparancsnok

2018.11.05. 17:02
Meghalt a rahovai börtönkórházban hétfőn Alexandru Visinescu volt kommunista börtönparancsnok, akit 2016 februárjában emberiesség elleni bűnökért ítélt 20 éves szabadságvesztésre a román legfelsőbb bíróság, írja az MTI.

Visinescu volt az első azok közül a - sajtó által kommunista pribékekként emlegetett - volt kommunista börtönőrök és munkatábor-parancsnokok közül, akiknek a büntetőjogi elszámoltatását csaknem negyedszázaddal a rendszerváltás után, 2013-ban kezdte meg a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER).

A 90 évesen bebörtönzött, 93 éves korában elhunyt Visinescu 1956 és 1963 között a hírhedt Ramnicu Sarat-i börtönt vezette. A vádirat szerint irányítása alatt a politikai foglyokat kegyetlen testi és lelki kínzásnak vetették alá. Az ügyészség legalább 12 fogoly - köztük a Nemzeti Parasztpárt több vezetőjének - haláláért közvetlenül őt tette felelőssé.

A húszéves börtönbüntetésről szóló jogerős ítéletben Visinescut megfosztották katonai rendfokozatától is, ugyanakkor arra kötelezték, hogy - a román állammal közösen - 300 ezer eurónyi kártérítést fizessen három áldozata hozzátartozóinak. Ennek fedezeteként a bíróság már 2014-ben, a büntetőper kezdetén zár alá helyezte a volt börtönparancsnok lakását, és elrendelte az akkori romániai átlagbér kétszeresére rúgó, csaknem 3400 lejes (238 ezer forint) nyugdíja egyharmadának a visszatartását.

A két és fél éve bebörtönözött Visinescu - egészségi állapotára és előrehaladott korára hivatkozva - több ízben kérelmezte büntetése megszakítását, de a bíróság ezt elutasította. Legutóbb egy hónapja adott hírt róla a román média, amikor zúzódásokkal és léprepedéssel került a börtönkórházba. Egyes hírforrások tudni vélték, hogy cellatársai bántalmazták, de a börtönigazgatóság vizsgálata szerint sérüléseit esés okozta.

Visinescu az Emberi Jogok Európai Bíróságnál emelt panaszt, mivel szerinte ügyében Románia nem tartotta tiszteletben az emberi jogi egyezménynek a kínzás tilalmáról és tisztességes táragyalásról szóló előírásait.

Szeptemberben egy másik "pribékper" elítéltje, az emberiesség elleni bűncselekményekért szintén húsz évre ítélt 90 éves Ion Ficior, a Duna-deltában kialakított peripravai munkatábor egykori parancsnoka is meghalt a börtönben másfél évi raboskodás után.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?