Aliz
6 °C
14 °C

Izrael visszaállítja a halálbüntetést

2018-10-28T103520Z 407080543 RC1D7C15B260 RTRMADP 3 ISRAEL-POLIT
2018.11.05. 13:48

Benjamin Netanjáhu az izraeli katonai és biztonsági vezetők javaslata ellenére is elhatározta, hogy lehetővé teszi a halálbüntetés kiszabását az izraeli katonák és civilek elleni merényletekért. Az ezt célzó javaslat elfogadása – a belbiztonsági szolgálat, a Sín Bét és az izraeli hadsereg szakértőinek ellenvéleményének hatására - január óta megrekedt a Knesszetben, de a hétvégén a kormánykoalíció képviselőinek találkozóján Netanjáhu kijelentette:

Semmi nem állhat annak útjában, hogy a javaslatból törvény legyen.

Az izraeli bíróságoknak elvileglehetőségük van halálbüntetés kiszabására, de erre a Zsidó Állam történelmében egyetlen egyszer került sor: 1962-ben, amikor a történelem egyik leghíresebb perében ítéletet mondtak Adolf Eichmann, a náci haláltáborok egyik atyja felett.

A törvényjavaslatot, melyet a világi nacionalista és arabellenes Jiszrael Bejtenu (Otthonunk Izrael) nevű kormánypárt terjesztett be, enyhítene a halálbüntetés kiszabásának szigorú feltételén; azaz a háromtagú ítélkező testület egybehangzó döntése helyett elég lenne egy 2-1 arányú többségi döntés is a halálbüntetéshez.

Netanjáhutól soha nem állt távol a populizmus, de eltökéltsége pártja, a Likud koalíciós partnereinek civakodásával is magyarázható. Avigdor Libermann védelmi miniszter októberben, a Knesszet téli ülésszakának nyitónapján pártja koalícióban maradásának feltételéül ugyanis a halálbüntetésről szóló törvénytervezet elfogadását szabta, melyet szerinte a koalíció másik pártja, a vallásos-jobboldali Zsidó Haza párt próbál elkaszálni. Ez utóbbi vezetője, Naftáli Bennett szarkasztikusan úgy fogalmazott, hogy Libermann védelmi miniszterként képtelen volt elrettenteni a terroristákat.

A Zsidó Haza azonban nem akar lemaradni a palesztinok büntetésében a nacionalistáktól, ezért beterjesztett egy olyan törvényt, mely alapján a ciszjordániai terroristáknak nem csak a házait lehetne elrettentő céllal lerombolni, de családjaikat is erőszakkal ki lehetne telepíteni egy másik közösségbe. Liberman bejelentette, hogy pártja kész támogatni minden "terrorellenes" törvénytervezetet, de ragaszkodik a sajátjához is.

(Times of Israel)

(Borítókép: Benjamin Netanjáhu Fotó: Pool / Reuters)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?