Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Majmok pártjának nevezte saját pártját, kizárták

2018.11.05. 17:41
Kizárta soraiból a román Szociáldemokrata Párt (PSD) Marian Neacsut, a párt főtitkárát és Adrian Tutuianu szenátort, a párt Dambovita megyei szervezetének elnökét, akik az elmúlt hónapokban többször bírálták Liviu Dragnea pártelnököt.

A döntést a párt országos ügyvezető testülete hozta meg hétfőn. A két politikus kizárása mellett 53-an szavaztak, 9 ellenszavazat volt. Paul Stanescu miniszterelnök-helyettes, regionális fejlesztési miniszter helytelenítette a döntést, "nagy hibának" nevezve azt. A kizárások ellen hétfőn egy nyílt levélben Gabriela Firea bukaresti főpolgármester is felemelte a szavát, aki szintén Dragnea belső ellenzékéhez tartozik. Stanescu és Firea ellen nem hoztak semmilyen szankciót.

Neacsu elmondta: várhatóan fellebbezni fognak a párt felsőbb szerveinél, előtte azonban kikérik a Dambovita és Ialomita megyei PSD-szervezetek véleményét is, hiszen a két kizárt politikus ezeknek az elnöki tisztségét is betöltötték. Mindemellett mindketten a PSD listáin nyertek törvényhozói mandátumot.

Azzal védekeztek, hogy soha nem támadták a pártot, csak annak az elégedetlenségüknek adtak hangot, hogy Dragnea vezetése alatt a PSD rossz irányba tart. Mint mondták, ők pusztán a párton belüli problémákról beszéltek, soha nem fordultak a PSD ellen.

Neacsu és Tutuianu kizárása nem volt meglepetés, hiszen októberben több hangfelvétel került nyilvánosságra, amelyen Tutuianu élesen bírálta Dragneát és a hozzá közel álló vezetőket. "Majmok pártjának" nevezte a PSD-t, és kijelentette: a jövő évi elnökválasztáson Klaus Iohannis elnök simán le fogja győzni a kormánykoalíció jelöltjeit.

A román média korábban azt írta, hogy a Dragneát bíráló szociáldemokraták kizárása szakadást idézhet elő a PSD-ben, aminek következtében a kormánykoalíció akár el is veszítheti a parlamenti többséget. A koalíció vezetői, Dragnea és a kisebbik koalíciós kormánypárt elnöke, a liberális Calin Popescu Tariceanu hétfőn egyaránt úgy nyilatkoztak, hogy nem tartanak a parlamenti többség megszűnésétől.

A PSD-n belüli belső ellentétek azt követően mélyültek el, hogy nyáron Dragneát egy második korrupciós perben is elítélték első fokon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?