Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Majmok pártjának nevezte saját pártját, kizárták

2018.11.05. 17:41
Kizárta soraiból a román Szociáldemokrata Párt (PSD) Marian Neacsut, a párt főtitkárát és Adrian Tutuianu szenátort, a párt Dambovita megyei szervezetének elnökét, akik az elmúlt hónapokban többször bírálták Liviu Dragnea pártelnököt.

A döntést a párt országos ügyvezető testülete hozta meg hétfőn. A két politikus kizárása mellett 53-an szavaztak, 9 ellenszavazat volt. Paul Stanescu miniszterelnök-helyettes, regionális fejlesztési miniszter helytelenítette a döntést, "nagy hibának" nevezve azt. A kizárások ellen hétfőn egy nyílt levélben Gabriela Firea bukaresti főpolgármester is felemelte a szavát, aki szintén Dragnea belső ellenzékéhez tartozik. Stanescu és Firea ellen nem hoztak semmilyen szankciót.

Neacsu elmondta: várhatóan fellebbezni fognak a párt felsőbb szerveinél, előtte azonban kikérik a Dambovita és Ialomita megyei PSD-szervezetek véleményét is, hiszen a két kizárt politikus ezeknek az elnöki tisztségét is betöltötték. Mindemellett mindketten a PSD listáin nyertek törvényhozói mandátumot.

Azzal védekeztek, hogy soha nem támadták a pártot, csak annak az elégedetlenségüknek adtak hangot, hogy Dragnea vezetése alatt a PSD rossz irányba tart. Mint mondták, ők pusztán a párton belüli problémákról beszéltek, soha nem fordultak a PSD ellen.

Neacsu és Tutuianu kizárása nem volt meglepetés, hiszen októberben több hangfelvétel került nyilvánosságra, amelyen Tutuianu élesen bírálta Dragneát és a hozzá közel álló vezetőket. "Majmok pártjának" nevezte a PSD-t, és kijelentette: a jövő évi elnökválasztáson Klaus Iohannis elnök simán le fogja győzni a kormánykoalíció jelöltjeit.

A román média korábban azt írta, hogy a Dragneát bíráló szociáldemokraták kizárása szakadást idézhet elő a PSD-ben, aminek következtében a kormánykoalíció akár el is veszítheti a parlamenti többséget. A koalíció vezetői, Dragnea és a kisebbik koalíciós kormánypárt elnöke, a liberális Calin Popescu Tariceanu hétfőn egyaránt úgy nyilatkoztak, hogy nem tartanak a parlamenti többség megszűnésétől.

A PSD-n belüli belső ellentétek azt követően mélyültek el, hogy nyáron Dragneát egy második korrupciós perben is elítélték első fokon.