Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Helyi párttal fog együtt kormányozni a CSU Bajorországban

2018.11.05. 15:48 Módosítva: 2018-11-05 15:48:49

Megállapodott a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) a Szabad Választók (Freie Wähler- FW) pártjával a közös kormányzásról, a koalíciós szerződést hétfőn írták alá Münchenben, írja az MTI.

A szerződés aláírása után megtartotta alakuló ülését az új bajorországi tartományi törvényhozás (Landtag), amely a tervek szerint kedden választja meg ismét miniszterelnöknek Markus Söder CSU-s politikust. Kormányának tagjai egy héttel később, november 12-án teszik le esküjüket a Landtagban.

Az új bajor kormány pontos összetétele még nem ismert, de az tudható, hogy az FW három minisztériumot kap. Övék lesz a gazdasági, energiaügyi és területfejlesztési, a környezetvédelmi és fogyasztóvédelmi, valamint a kulturális tárca. Megalakítanak egy új minisztériumot, amely a digitalizációval kapcsolatos feladatokkal foglalkozik majd.

A CSU az október közepén tartott Landtag-választáson ugyan az első helyen végzett, a szavazatok 37,2 százalékát szerezte meg, de támogatottsága 10,4 százalékponttal gyengült 2013-hoz képest és elveszítette abszolút többségét a müncheni tartományi gyűlésben. (A párt ezzel a leggyengébb eredményt érte el az 1950-es 27,4 százalék óta.)

A Szabad Választók az öt évvel ezelőtti 9 százalékról 11,6 százalékra növelte támogatottságát. Eredetileg alulról jövő polgári kezdeményezés és mozgalom volt, amely elsősorban helyi, önkormányzati és tartományi ügyeket vállalt fel. Azért alakult párttá a kilencvenes évek közepén, hogy a független polgárokat, közösségeket, egyesületeket elindíthassa a választásokon. A Szabad Választók nemcsak Bajorországban vannak jelen, de csak itt van képviseletük tartományi parlamentben és vannak európai parlamenti képviselőik is. A párt programját aktuális helyi témák határozzák meg, amelyekre saját bevallásuk szerint igyekeznek pragmatikus megoldásokat kínálni.

A német tartományt rendszerint egyedül kormányzó CSU-ban kudarcként értékelt választási győzelem óta egyre többen bírálják Horst Seehofer pártelnököt. A nyomás tovább erősödött, miután a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője, Angela Merkel kancellár bejelentette, hogy nem pályázza meg többé a pártelnöki tisztséget. Horst Seehofer közölte: majd csak az új bajor tartományi kormány hivatalba lépése után nyilatkozik arról, hogy miként kívánja folytatni pályafutását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?