Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

A marihuánáról és az abortuszról is szavaznak

000 1AL5UM
2018.11.06. 22:02
A keddi amerikai félidős választáson nem csak kongresszusi és szenátusi képviselőkről szavanak az Egyesült Államok választói, ugyanis 37 államban összesen 155 kérdésben népszavazás is lesz. A leggyakoribb téma a marihuána legalizációja és a választási szabályok lesznek, de sok helyen szavaznak környezetvédelmi és más jellegű adókról is.

A keddi amerikai félidős választáson 37 államban összesen 155 kérdésben népszavazás is lesz. A Ballotpedia.org gyűjtése alapján:

  • 15 államban 20 kérdés vonatkozik majd a választási szabályokra és kampányfinanszírozásra.
  • 5 államban 7 kérdés vonatkozik majd az orvosi vagy a rekreációs marihuánahasználat legalizációjára.
  • 6 államban 8 kérdés szól majd adóügyekről.
  • 6 államban szavaznak a bűncselekmények áldozatainak jogait védő és kibővítő Marsy's law kiterjesztéséről.
  • 5 államban szavaznak a Medicaid kiterjesztéséről.

Ezen kívül pedig három államban négy kérdés szól majd a megújuló energiára és fosszilis energiahordozókra vonatkozó szabályozásról, három államban az abortusz szigorításáról, két államban pedig a minimálbérről szavaznak.

Választási trükközés és börtönből szavazás

A választási szabályokat érintő kérdések közül az egyik legfontosabb az ún. "gerrymandering" megakadályozására vonatkozó. Az Egyesült Államokban a választási körzetek határait 10 évente lehet változtatni, és jellemzően az aktuálisan regnáló párt mindig a saját érdekeinek megfelelően húzza újra a határokat.

Négy államban szavaznak arról, hogy mostantól ne politikusok, hanem egy független bizottság döntsön a választókerületek határairól. A legfelsőbb bíróság idén foglalkozott már az üggyel, de nem hoztak olyan döntéseket, amik korlátoznák a pártok lehetőségeit a manipulációra. Emiatt a michigani, utah-i, missouri és coloradói népszavazásnak is nagyobb lett a jelentősége.

Szintén fontos választójogi témájú népszavazási kérdés az a floridai kérdés, ami a komolyabb bűncselekmények miatt elítéltek választójogát állítaná vissza. Ennek azért lenne elég nagy jelentősége, mert ezzel több mint 1,5 millió ember - a választásra jogosult népesség 10 százalék - szavazhatna egy olyan államban, ami "ingadozó államnak" számít, tehát ott általában éles a verseny a republikánusok és a demokraták között, így a népszavazás komolyan befolyásolhatja a következő elnökválasztás eredményét is.

Fűlegalizáció

A marihuána legalizációja 2016-ban gyorsult fel az Egyesült Államokban, amikor hat államban is népszavazásokat követően tették törvényessé a marihuána gyógyászati vagy rekreációs célú használatát. Jelenleg az USA-ban kilenc államban és Washington DC-ben legális a fű valamilyen formában, most viszont Michiganben, Észak-Dakotában, Missouriban és Utah-ban is lehet - előbbi két állam rekreációs, utóbbi kettőben orvosi célokra -, ha a választók így döntenek majd . A legalizáció első nagy hullámáról ebben a cikkben írtunk részletesebben.

környezetvédelem

Mivel Trump megválasztása óta a környezetvédelem témájában nem sok előrelépés várható, az aktivisták állami szinten aktivizálták magukat. Az energetikai témákról szavazó államokban a választást megelőző időszakban komoly kampányharc folyt a szigorításért harcoló környezetvédő csoportok és a lazább szabályozást preferáló üzleti lobbi között.  Washington államban egy demokraták által támogatott kezdeményezésről szavaznak. Ugyan 2016-ban már elbukott az indítvány, ami a szén-dioxid kibocsátást adóztatná, a lakosság most újra szavazhat róla.

Arizonában és Nevadában a demokratákat támogató milliárdos, Tom Steyer kezdeményezéséről szavaznak, ami kötelezné a helyi rezsicégeket, hogy az energiaellátásuk felét megújuló energiaforrásokból biztosítsák. Arizonában az állam egyik legnagyobb energetikai cége 11 milliárd dollárral támogatta a republikánusok kampányát. A Ballotpedia szerint egyébként a nevadai és az arizonai kampány is benne volt az öt legtöbb kampánytámogatást összegyűjtő kampány között. Ez nem is meglepő, hiszen a top5-ben három kérdés is energetikai szabályozásra vonatkozik (Kaliforniában az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentéséről szavaznak).

(Borítókép: Korai szavazó a Los Angeles megyei szavazó helyiségben, Norwalk Kaliforniában. Fotó: Frederic J. Brown / AFP)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?