Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

202 tömegsírban 12 ezer holttestet találtak Irakban

2018.11.06. 14:51

Több mint kétszáz, összesen 12 ezer holttestet tartalmazó tömegsírt találtak eddig az egykor az Iszlám Állam dzsihadista szervezet felügyelete alatt álló iraki területeken – mondta el az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságát vezető Michelle Bachelet kedden Genfben az MTI híre szerint.

Az ország északi és keleti részén található Ninive, Kirkuk, Szaláh ad-Dín és Anbár tartományokban felfedezett 202 sírgödrön kívül még továbbiak rejtőzhetnek a földben.

Ezek a sírok azoknak a földi maradványait tartalmazzák, akiket könyörtelenül meggyilkoltak, mert nem hunyászkodtak meg az Iszlám Állam kifordított ideológiája és uralma előtt

– mondta a főbiztos.

A legkisebb, összesen nyolc holttestet tartalmazó tömegsírra Moszultól nyugatra bukkantak rá, míg a legnagyobbra Moszultól délre, itt több ezer ember lelte halálát.

Az iraki hatóságok eddig mindössze 28 sírgödröt vizsgáltak át és 1258 ember holttestét hantolták ki. Az ENSZ iraki missziója és a főbiztosság felszólította az iraki hatóságokat, hogy érintetlen állapotban őrizzék meg a mészárlások helyszínét, hogy az ott található bizonyítékok segítségével számonkérhessék a felelősöket, és választ adhassanak az eltűntek hozzátartozóinak.

Az Iszlám Állam 2014 közepétől 2017 végéig jelentős területeket birtokolt Irakban. Az iraki erők 2017 decemberében jelentették be győzelmüket a dzsihadisták fölött. Offenzívájukat az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció támogatta. A szélsőségeseket népirtással és emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésével vádolják.