Aliz
6 °C
14 °C

Macron is azt javasolja, amit Orbán, közös európai hadsereget

2018.11.06. 11:46 Módosítva: 2018-11-06 12:16:06

 Európai hadsereg létrehozását javasolta Emmanuel Macron francia elnök az Europe 1 francia rádióadónak adott keddi interjújában – írta az MTI.

A francia államfő szerint valódi európai hadsereg nélkül nem lehet megvédeni az európaiakat, akik szerinte nem hagyatkozhatnak kizárólag az Egyesült Államok haderejére. Macron szerint azért van szükség a közös hadseregre, mert Európa határán tekintélyelvű hatalmak emelkednek és fegyverkeznek. Európának képesnek kell lennie megvédenie magát, „legyen szó Kínáról, Oroszországról vagy akár az Egyesült Államokról” – tette hozzá.

Macron egyúttal rámutatott: Európa és biztonsága sínyli meg a legjobban azt, hogy Donald Trump amerikai elnök felmondta a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződést Oroszország és az Egyesült Államok között.

Macron korábban is szorgalmazta, hogy 2020-ig hozzanak létre egy közös európai katonai egységet, amelyet válsághelyzetekben vetnének be. A francia elnök emellett közös védelmi költségvetésre és egy közös, EU-s katonai doktrína megfogalmazására is javaslatot tett.

Orbán és Macron egyetért?

Bár a magyar kormány szerint a francia elnök egy egészen más Európát képvisel, valójában az egyik legfontosabb kérdésben épp azt mondja, amit Orbán Viktor 2016-ban felvetett: 

A brexit miatt „a kontinens katonai ereje jelentősen lecsökkent, és nem maradhatunk katonapolitikailag ebben a védtelen helyzetben - magyarázta Orbán Viktor, aki szerint ezért létre kell hozni egy európai hadsereget, amely valódi közös haderő lenne, valódi közös ezredekkel, közös vezénylési nyelvvel és közös szerkezettel” – írta a 27. bálványosi szabadegyetem utáni találkozóról szóló összefoglalójában a Kormany.hu.

Orbán emellett a terv mellett idén is kiállt, bár nem világos, hogy az EU központosítását erősítő javaslat hogyan fér meg a kormány Brüsszellel szembeni retorikájával. Igaz, Orbán 2015-ben még közös EU-s határvédelmet is javasolt, kijelentve a migránsáradat csúcsán, hogy Magyarország addig védi az EU külső határait, amíg ez  alól a feladat alól az EU fel nem menti az országot”, míg mára ugyanez a javaslat – immár az EU részéről megfogalmazva – a magyar kormány értelmezésében a Soros-terv része. 

Szóljon hozzá, mondja el a véleményét az Index moderált politikai csoportjában, a Kibeszélőben!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?