Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Mégsem lesz igazi Trump-Putyin-csúcs Párizsban

000 1AL59U
2018.11.06. 12:49

„Némiképp változott a helyzet” – idézte az orosz elnök szóvivőjét a Newsru.com a november 11-én Párizsba tervezett Vlagyimir Putyin–Donald Trump-találkozó kapcsán. Az orosz és az amerikai elnök csupán futólag beszél egymással a francia fővárosban, ahová az I. világháború lezárásának 100. évfordulója alkalmából mennek, teljes értékű kétoldalú megbeszéléseket azonban nem fognak tartani.

Az orosz Kommerszant értesülései szerint nem arról van szó, hogy az ünnepi formátum nem ad megfelelő kereteket az orosz-amerikai csúcsnak – így hangzik a hivatalos verzió –, hanem, arról, hogy a francia elnök nem szívesen ad otthont egy ilyen megbeszélésnek. Emmanuel Macron állítólag nem akarta, hogy a két elnök tárgyalása elhomályosítsa a centenáriumot.

Hétfőn Trump jelentette be, hogy érdemi találkozó mégsem lesz, de hozzátette, hogy Argentínában a G20-csúcson erre lesz lehetőség. Ezután az orosz elnök szóvivője is közölte, hogy erre a zsúfolt párizsi programok miatt nem lesz mód.

Valószínűbb azonban, hogy az egyeztetésekkor kiderült, nem fognak tudni érdemben tárgyalni a felek, túl messze vannak az álláspontok, miután októberben Donald Trump bejelentette, hogy Washington felmondja a még a Szovjetunióval 1987-ben kötött, a közepes hatótávolságú nukleáris erőkről szóló megállapodást (INF), mivel – állítja az amerikai elnök – Oroszország megsérti azt. Moszkva visszautasítja a vádat. Az orosz fél láthatóan egyébként sem várt túl sokat a november 11-i találokozótól, Putyin korábban azt mondta, Párizsban a felek „egyeztetnék óráikat”, de konkrét megállapodásra nem kell számítani.

Borítókép: Donald Trump és Vlagyimir Putyin Fotó: Brendan Smialowski / AFP