Aliz
6 °C
14 °C

Nyolcvan kisiskolást rabolhattak el kameruni harcosok

2018.11.06. 06:15

Legalább 80 általános iskolást rabolt el hétfőn egy fegyveres csoport Kamerun északnyugati részén. A 10-14 éves fiúkról az egyik emberrabló készített felvételt, amelyen a bandemai bentlakásos iskolából elvitt gyerekek elmondják, nem tudják hol vannak, de ambazóniaiak vitték el őket – írta a BBC.

A gyermekeket videóra vevő férfi a felvétel végén maga felé fordította a kamerát
A gyermekeket videóra vevő férfi a felvétel végén maga felé fordította a kamerát

Ambazónia nem létező ország, amelyet a szeparatisták akarnak létrehozni Kamerun északnyugati részéből. A terület angol nyelvű, míg Kamerun többi része a franciát használja közvetítő nyelvként.

Kamerun 1884-ben a németek gyarmatosították, de 1916-ban fel kellett adnia a területet, amelynek 80 százaléka a franciákhoz, ötöde a britekhez került. A francia rész 1960-ban függetlenné vált, ehhez csatlakozott a brit Észak-Kamerun egyik része – ez lenne Ambazónia a szeparatisták szerint – míg a másik rész Nigériához került.

A gyerekek elrablását egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta magára. Ilyenekből akad bőven, a három legnagyobbként a Vörös Sárkányok, a Tigris és az Ambazóniai Védelmi Erők (ADF)  szervezeteit tartják számon a 80 százalékban keresztény, 22 milliós országban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?