Ödön
1 °C
11 °C

29 év után elveszítette mandátumát Orbán lobbistája

GettyImages-1058497198
2018.11.07. 13:11

A magyar idő szerint kedd este-szerda hajnalban lezajlott amerikai félidős választások elképesztően sokszínűek. A 435 képviselői mandátum és a 33 szenátusi mandátum mellett 36 állam és 3 terület kormányzói posztjáról szavaztak. Ráadásul ha már a választók felkerekedtek, akkor még 87 tagállami törvényhozásának összetételét vagy 37 államban összesen 157 népszavazási kérdés eldöntését is rájuk bízták. Nem csoda, ha a rengeteg jelölt között több olyan figurára lehetett bukkanni, akiknek volt vagy van valami közük Magyarországhoz is.

Volt magyarországi nagykövet lett a világ legsikeresebb gazdaságának második embere

Eleni Kounalakis az Obama-kabinet alatt, 2010 és 2013 között volt budapesti nagykövet - könyvben is megírta magyarországi emlékeit -, és távozását követően Hillary Clinton egyik külpolitikai tanácsadójaként a New York Times-ban ítélte el az Orbán-kormány menekültpolitikáját. A lőgyakorlatban a magyar honvédeket is elkápráztató vállalkozó-politikus demokrata színekben indult Kalifornia állam kormányzóhelyettesi posztjáért ( ami figyelembe véve Kalifornia gazdasági és politikai jelentőségét, meglehetősen fontos tisztség). A helyi választási szabályoknak megfelelően Kounalakisnak júniusban egy előválasztáson kellett részt vennie, melyen a republikánusok és a demokraták összes jelöltje részt vett. A volt budapesti nagykövet innen jutott tovább a szavazatok 24 százalékával a félidős választásokkal egyidőben rendezett második fordulóba, ahol a második helyezett Edward Hernandezzel mérkőzött meg, és bár a szavazatok számlálása még tart, 56 százalékos eredménnyel valószínűleg ő lesz a győztes. A kormányzó egyébként az eddigi kormányzóhelyettes, San Francisco volt polgármestere, a demokrata Gavin Newsom lesz.

Obama Orbánnal foglalkozó államtitkára megcsípett egy republikánus mandátumot

Egy másik, Magyarországgal többször is behatóan foglalkozó demokrata is győzelmet könyvelhetett el. Az Obama-kormányzat alatt a demokráciáért és emberi jogokért is felelős helyettes külügyi államtitkárként dolgozó Tom Malinowski többször is kritizálta az Orbán-kormányt, 2015-ös szenátusi meghallgatásán például a magyar miniszterelnök tusványosi "illiberális" beszédét riasztó példaként hozta fel a szenátoroknak. Malinowski kormányzati posztja után most a New Jersey állambeli Newark választókerület képviselői mandátumát vette célba, és szoros versenyben, de megverte hivatalban lévő republikánus képviselőjét, Leonard Lance-t. Ez a jómódú körzet egyike azoknak a területeknek, melyek a 2010-es években a republikánusoktól a demokraták felé mozdultak el (ennek legfontosabb indikátorának azt szokás tartani, ha egy adott körzetben a 2012-es elnökválasztáson még Mitt Romney, 2016-ban viszont már Hillary Clinton szerzett többséget).

Elvesztette mandátumát Orbán fontos kongresszusi szövetségese

Dana Rohrabacher, Putyin egykori szkander cimborája, az orosz elnök rajongója, és az Orbán-kormány kirívó dilettantizmussal kiválasztott kongresszusi lobbistája viszont nagy pofonba szaladt bele: 29 év után kieshet a Képviselőházból. Ugyanis hiába indult egy masszívan republikánus körzetben, Trump és Putyin rajongásig menő támogatása nem vette ki magát jól a klasszikusabb értékeket valló kaliforniai republikánusoknál, ezért ellenfele, a demokrata Harley Rouda a szavazatok több mint 90 százalékos feldolgozottságánál több mint kétezer szavazattal vezet előtte.

Kampány nélkül is hozta a kötelezőt az Orbán-bölcsességeket tweetelő politikus

Orbán Viktor egy másik nagy méltatója, sőt, rajongója, az iowai Steve King viszont nyögvenyelősen bár, de hozta a körzetét. A rasszista megnyilvánulásai miatt a republikánus párton belül is sok szemöldökráncolást kiváltó republikánus politikus szintén tagja a Magyar-Amerikai Kongresszusi Fórumnak, és a néhai Magyar Nemzet cikke szerint többször is találkozott vezető magyar kormánytisztviselőkkel, illetve a Miniszterelnökség által külföldi lobbistaként fizetett egykori republikánus képviselővel, Connie Mackkel is. De a magyar kormányt nem csak a Képviselőházban, hanem a Twitteren is hypeolja, Orbánt kis képzavarral "a nyugati civilizáció Winston Churchilljének" nevezte, és tavalyi karácsonyi mottójául a magyar miniszterelnök Magyar Időkben megosztott gondolatait választotta:

A mi kultúránk az élet kultú­rája. Kiindulópontunk, életfilozófiánk alfája és ómegája az élet értéke, minden személy Istentől kapott méltósága – enélkül az „emberi jogokat” és hasonló modernkori képződményeket sem tudnánk érté­kelni.

King az elmúlt 15 évben magasról tett a republikánus pártvezetés berzenkedésére, mivel adományok és komolyabb kampányköltés nélkül tudta hozni mélyvörös körzetét. Magabiztosságát jelzi, hogy az idei kampányban is a négy évvel ezelőtti tévéhirdetését hasznosította újra. Azonban folyamatos botrányai és az elmúlt hetek szélsőjobboldalhoz köthető erőszakos cselekményei megtépázták a népszerűségét, és csak 50-47 arányban tudta legyőzni demokrata kihívóját, a volt baseball-játékos J.D. Scholtent.

És ha már a Magyar-Amerikai Kongresszusi Fórumról van szó, akkor a kaukusz vezetése annyiban biztosan át fog alakulni, hogy elnöke, a floridai republikánus Dennis Ross visszavonult. A fórum alelnökei viszont magabiztosan védték meg mandátumaikat, így például az egyik legbefolyásosabb demokrata politikusnak számító ohioi Marcy Kaptur, az egyetlen marylandi republikánusként újrázó Andy Harris, vagy befolyásos michigani politikusdinasztia tagja, a demokrata Debbie Dingell is győzött.

(Borítókép: Dana Rohrabacher a választások éjszakáján tart beszédet Costa Mesaban, Kalifornában 2018. november 6-án. Fotó: David McNew / Getty Images Hungary)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?