Mihály
3 °C
17 °C

Görögországban 10 ezer pap veszti el közalkalmazotti státuszát

2018.11.07. 05:18

Megállapodott a görög kormány és a befolyásos görögországi ortodox egyház, hogy

mintegy 10 ezer papot és egyházi alkalmazottat eltávolítanak a közalkalmazotti fizetési listáról.

Az egyház papjai Görögországban közalkalmazotti státuszt élveznek, becslések szerint bérezésük évi mintegy 200 millió euróba kerül az államnak. A baloldali Alekszisz Ciprasz görög kormányfő és Ieronimosz athéni érsek között kedden létrejött megállapodás értelmében az állam ezentúl egy "különleges egyházi alapba" juttat támogatásokat az egyházi személyek bérezéséhez. A megállapodás nyélbe ütéséhez azonban még szükség van a görög kabinet, a parlament és az egyház vezetőinek áldására.

Az egyezség kikövezheti az utat az állam és az egyház további szétválasztásához, és lehetővé teszi az egyház és az állam között évtizedek óta fennálló ingatlanviták rendezését (a görög ortodox egyház a dél-európai ország egyik legnagyobb ingatlantulajdonosa).  A görög papok szövetségének vezetője, Georgiosz Szellisz atya azonban előrebocsátorra:

Harcolni fognak azért, hogy jelenlegi közalkalmazotti státuszuk ne változzon.

Görögország nemzetközi hitelezői régóta sürgetik a privatizációt az állami szektorban, valamint a közszféra alkalmazotti állományának csökkentését. A görögországi ortodox egyház több száz éve hatalmas befolyással bír az ország életére, a görög alkotmány értelmében is az ortodox kereszténység a hivatalos államvallás. Számos görögnél a nemzeti identitás elválaszthatatlanul összefonódik a vallással és az egyházzal.

Az előzetes megállapodás a papok bérezéséről egybeesik a görög alkotmány felülvizsgálatáról szóló keddi parlamenti vitával. Ciprasz mindazonáltal biztosította Ieronimosz érseket, hogy bármilyen alkotmánymódosítás esetén is szavatolják az egyház függetlenségét.

(MTI)