Jolán
2 °C
4 °C

Török oligarcha barátjának is összehozott egy üzletet Orbán Kínában

2018.11.07. 11:40

Orbán Viktor kínai látogatásakor vele volt Adnan Polat, az Erdoğan török elnökkel is jó kapcsolatot ápoló oligarcha - szúrta ki a Magyar Narancs egy olyan videón, ami a kormányfővel készült.

Polatnak az elmúlt években egyre több magyarországi érdekeltsége lett, még Orbán vejével, Tiborcz Istvánnal is üzletelt, és előfordult, hogy Orbán Ráhellel kávézott együtt.

A török oligarcha az utóbbi időben sok helyre elkísérte Orbánt, volt, amikor meccset nézett vele Görögországban, de ott volt Orbán miniszterelnöki beiktatásán is idén májusban. A miniszterelnökkel elvileg több mint egy évtizede szoros barátságot ápoló Polat a magyar kereskedőházakban is érdekelt volt, ahogy a nemrég átadott Gül Baba türbéje is fial neki, ugyanis az emlékhely fenntartására a kormány évente közel 700 milliót ad egy alapítványnak, mely szintén Polathoz köthető - írja a lap.

Orbán sajtósai hallgattak arról, hogy a török üzletember vele ment. A jelek szerint Orbán zsíros üzletet hozott Polatnak össze Kínában: a kínai fél ugyanis egyebek mellett szerződést írt alá egy magyarországi napelempark építéséről. Bár cégnevet nem említettek, de Polat cége egy 1000 MW kapacitású napelem parkot tervez felépíteni Magyarországon. Erre a hatalmas kapacitásra (a Paksi Atomerőmű négy blokkja összesen mintegy 2000 MW kapacitású) a török üzletember öt évet és 700 millió eurót szánt – ez mai árfolyamon 225 milliárd forint.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?