Máté, Mirella
4 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Franco exhumálása miatt akarta meggyilkolni a spanyol kormányfőt

2018.11.08. 14:12

Pedro Sánchez spanyol kormányfő meggyilkolására készülő férfit tartóztattak le Katalóniában, jelentették be csütörtökön.

A 63 éves biztonsági őrt a Barcelonához közeli Tarrasa településen fogták el még szeptember közepén, miután a házkutatás során 16 darab lőfegyvert találtak otthonában, kettőt pedig autójában. A bíróság azóta döntött előzetes letartóztatásáról.

A Público nevű lap információi szerint a férfi képzett lövész, a helyi sportlövő klub legjobbja, aki azért készült merényletre, mert a spanyol kormány exhumálni akarja Spanyolország egykori diktátorának, Francisco Franco tábornoknak földi maradványait.

A merénylet terveiről a hatóságokat egyik ismerőse értesítette, miután a férfi egy mobiltelefonos üzenőcsoportban kért segítséget a miniszterelnök napi programjainak, tartózkodási helyeinek megismeréséhez.

A kormányfő elleni merénylet előkészítésével gyanúsított férfi nem büntetett előéletű, semmilyen szervezethez nem kapcsolódik, de a róla közölt információk szerint szélsőjobboldali környezetbe jár, és nagy csodálója a volt diktátornak, írja az MTI.

A spanyol miniszterelnöki hivatal a történtekkel kapcsolatban jelezte, Pedro Sánchez biztonsága nem volt veszélyben, és az ilyen típusú fenyegetések állandóak.