Vilhelmina
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

12 halott egy kaliforniai lövöldözésben, a támadó is meghalt

K  AP20181108038
2018.11.08. 09:19 Módosítva: 2018.11.08. 16:52

12 halálos áldozata van annak a kaliforniai lövöldözésnek, amely Thousand Oaks egyik bárjában történt helyi idő szerint nem sokkal este tizenegy óra után. A helyen éppen bulit tartottak egyetemistáknak. A halottak között van a helyi seriffhelyettes, aki az elsők között érkezett a helyszínre. Sok sérültet szállítottak kórházba.

A helyszínen óriási volt a rendőri jelenlét, és órákig tartott, mire kiderült, mi lett a lövöldöző férfival, majd a hatóságok közölték: holtan találták az épületben, lőtt sebbel. 

A támadó motivációiról egyelőre nincs információ. 

A rendőrség sajtótájékoztatóján bejelentették, hogy a 28 éves Ian David Longként azonosították a támadót. Long 2008 és 2013 között tengerészgyalogos volt, aki egy .45-ös kaliberű, de kibővített tárú Glockkal lövöldözött.

Geoff Dean, a Ventura megyei seriff elmondta, hogy a férfit korábban kisebb ügyek miatt már ismerték a rendőrök. Áprilisban jártak nála, és úgy ítélték meg, hogy kicsit irracionálisan viselkedik. Ezért vizsgálatot javasoltak, de azon nem ítélték meg veszélyesnek.

A sérültek közül 21-et már kiengedtek a kórházból. Összesen hat szolgálaton kívüli rendőr, és más hatósági személy is volt a bárban.

A CNN szerint a támadó egy online fórumban azt írta magáról, hogy szolgált Afganisztánban, és oktatóként dolgozott Okinawán is. Egy barátja szerint később Kaliforniába költözött, ahol sportorvosi diplomát akart szerezni.

Nem mondott semmit, csak tüzet nyitott

A szemtanúk szerint egy fekete ruhás, huszonéves férfi sétált be, nem mondott semmit, majd egy félautomata fegyverrel tüzet nyitott, legalább harminc lövést adott le, a biztonsági embert és a pult mögött álló pénztárost is lelőtte. Vannak olyan szemtanúk, akik szerint a támadó egy füstgránátot is bevetett.

A helyi ABC 7-nek egy szemtanú azt mondta, hogy a vendégek többfelé menekültek, sokan az ablakokat törték ki székekkel, hogy kijussanak, mások a konyhán keresztül próbálták elhagyni az épületet.  A lövöldözéskor több százan tartózkodtak a helyen, ahol egyetemistáknak tartottak egy bulit. Ők amúgy is rendszeresen látogatják a helyet, mert a helyi California Lutheran University közelében van. 

A helyi seriff azt mondta, szörnyű látvány fogadta őket a bárban, mindent beborított az áldozatok és a sérültek vére. 

A seriffhelyettes, aki a kórházba szállítás után halt meg, huszonkilenc éve szolgált, azt tervezte, hogy jövőre nyugdíjba megy. 

A Los Angeles közelében fekvő város polgármestere azt mondta, a statisztikák alapján Thousand Oaks az ország egyik legbiztonságosabb helye, de ilyen lövöldözések sajnos bárhol megtörténhetnek.

Borítókép: Rendőrautók zárnak le egy útkereszteződést a dél-kaliforniai Thousand Oaks városban, ahol lövöldözés történt a Borderline Bar & Grill nevű szórakozóhelyen 2018. november 8-án. A rendőrség egyelőre egy elkövetőről tud, a lövöldözésnek számos sérültje van. MTI/AP

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?