Jenő
-3 °C
6 °C

Megkapta a befogadó nyilatkozatot az új kijevi magyar nagykövet

2018.11.08. 19:42

Megkapta Kijevtől a befogadó nyilatkozatot (agrément-t) Íjgyártó István, Magyarország leendő új ukrajnai nagykövete, erősítette meg a kijevi magyar nagykövetség az MTI-nek. Tájékoztatásuk alapján az agrément átadása még a múlt héten megtörtént.

A hírt először a Jevropejszka Pravda ukrán hírportál írta meg, aminek szerzője, Dmitro Tuzsanszkij ukrán politikai szakértő azt írta, hogy forrásai szerint a nagykövet megbízólevelének átadása várhatóan november végéig megtörténik. A nagyköveti váltás hónapok óta húzódott, az elmúlt három hétben viszont az ukrán-magyar konfliktusban mindkét fél tett lépéseket: Budapest megváltoztatta a Kárpátalja fejlesztéséért felelős biztosi tisztség Kijev által kifogásolt megnevezését, Kijev pedig megadta az agrément-t, vagyis jóváhagyta az új nagykövet személyét.

Kijev már augusztusban jelezte, hogy nem felel meg neki a Kárpátalja fejlesztésért biztosi megnevezés, mert ezt már belügyeibe való beavatkozásnak tekinti. Közben parkoltatták Íjgyártó agrément-ját, amit viszont a budapesti kormány ítélt el.

A magyar kormány október végén Grezsa István titulusát Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos elnevezésre változtatta.

Az Ukrajna és Magyarország közötti feszültségről itt írtunk bővebben>>>

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?