Jenő
-3 °C
6 °C

Huszonöt rab és két őr meghalt a tádzsik börtönlázadásban

2018.11.08. 11:16 Módosítva: 2018-11-08 12:49:25

Lázadás tört ki szerda este egy szigorúan őrzött tádzsikisztáni börtönben, legalább huszonöt rab és két őr meghalt - közölte különböző biztonsági forrásokra hivatkozva az MTI. A Reuters azonban csak 13 halottról ír.

Az eset a fővárostól, Dusanbétól mintegy 300 kilométerrel északra lévő Hudzsand városban történt. Egy meg nem nevezett belügyminisztériumi forrás szerint a lázadás úgy tört ki, hogy egy rab, aki a hatóságok feltételezése szerint az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezethez tartozik, megtámadott egy őrt.

Az összetűzések során hat őr megsebesült. A börtön vezetése kérte az állami biztonsági erők segítségét a lázadás leveréséhez. Az egyik nyilatkozó biztonsági forrás szerint az incidensnek már vége, egy másik szerint azonban még tartott csütörtökön is. 

A 700 ezer lakosú Hudzsand börtönében zömmel vallási szélsőségességért, például az IÁ-hoz való tartozásért elítélt embereket tartanak fogva, általában hosszú évekre. Több lázadási kísérlet volt már a börtönben.

A börtönlázadás miatt a szomszédos Kirgizisztán határőrsége megszigorította a biztonsági intézkedéseket az összes tádzsikisztáni határátkelőhelyen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?