Olivér
4 °C
8 °C

Legalább 19-en meghaltak egy mogadishui robbantássorozatban

2018.11.09. 18:03

Három, autóba rejtett pokolgép robbant a szomáliai főváros, Mogadishu egyik szállodájánál, a Bűnügyi Vizsgálati Hivatal (CID) épülete közelében pénteken, sokan meghaltak – írja az MTI. Röviddel a támadás után az al-Shabaab terrorszervezet vállalta magára a merénylet elkövetését a lázadók Andalus nevű rádiójában.

Egyelőre ellentmondó értesülések vannak az áldozatok számáról: az AFP francia hírügynökség egy biztonsági vezetőtől, Abdulahi Ahmedtől úgy értesült, hogy 20 ember halt meg, és több mint 40 másik megsebesült. A dpa német hírügynökségnek a rendőrségre hivatkozó jelentése szerint 32-en haltak meg, közöttük 26 polgári személy és hat terrorista, 15-en pedig megsebesültek.

Először két pokolgép robbant a CID-del szemben álló Sahafi szállodánál, majd a szálloda és a CID biztonsági őrei tüzet nyitottak. Húsz perccel később egy újabb robbanás rázta meg a forgalmas utcát. Két támadó a robbanásokban halt meg, négy másikkal, akik megpróbálták megostromolni a szomáliai elit által látogatott szállodát, a biztonsági őrök végeztek. A harmadik robbanás egy közeli parkolóban lévő autóban történt. Több áldozat a felismerhetetlenségig összeégett.

Szomáliában a 90-évek polgárháborúja óta bizonytalanság uralkodik, az al-Shabaab harcol a nemzetközileg elismert kormány ellen. Az Afrikai Unió csapatai és a szomáliai hadsereg 2011-ben kiűzte a fővárosból a lázadókat, akik vidéken továbbra is aktívak.

Az Afrikai Unió katonáin kívül az Európai Unió is segíti tanácsadókkal, az Egyesült Államok pedig az al-Shabaab elleni légicsapásokkal a szomáliai hadsereget.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?