Máté, Mirella
5 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Percenként 80 focipályányi terület lángol fel a kaliforniai tűzvészekben

2018-11-09T013441Z 524698682 RC1348E68AF0 RTRMADP 3 CALIFORNIA-W
2018.11.09. 05:46

Kalifornia északi vidékein sebesen terjedő tűzvészek pusztítanak, az amerikai televíziók helyszíni tudósításai szerint percenként mintegy 80 focipálya nagyságú terület esik a lángok martalékává, írja az MTI.  Az első tüzek csütörtökön reggel lobbantak lángra, a kaliforniai fővárostól, Sacramentótól északra.

Gavin Newsom kormányzóhelyettes - akit kedden választottak meg az állam kormányzójává - három északi megyében rendkívüli állapotot hirdetett. Megkezdték egyes települések kiürítését, a 27 ezer lelket számláló Paradise városkát - ahol öt ember súlyosan megégett - teljesen evakuálták. "Ez a tűzvész nagyon veszélyes, hagyják el a lakóhelyeket" - üzente Twitter-bejegyzésében a kaliforniai erdészeti és tűzvédelmi hivatal.

A CBS televízió helyi híradója szerint az északi Butte megyében a lángok lakóházakat pusztítottak el, sok helyütt megszűnt az áramszolgáltatás és a tűzvész a létfontosságú infrastruktúrát veszélyezteti.

Lángokban állnak nemzeti parkok és védett erdőségek. Bár a tűz egyelőre északon pusztít, várhatóan déli irányban, a Yosemite nemzeti park felé terjed tovább.

Az alacsony páratartalom és az erős szél miatt gyorsan terjedő lángokkal 500 tűzoltó vette fel a harcot.

Az északi vidékeken pusztító tűzvésztől függetlenül lángra lobbant a Los Angeleshez közeli San Fernando-völgy egy része is.

(Borítókép: Kaliforniai tűzoltó harcol a tűzzel közel Paradise városhoz, 2018. november 9-én. Fotó: Stephen Lam / reuters)