Ödön
1 °C
11 °C

Floridában újraszámlálják a szavazatokat

2018.11.10. 21:20 Módosítva: 2018-11-10 22:46:48

Florida vezetése szombaton bejelentette, hogy mind a szenátori, mind a kormányzói szavazásra vonatkozóan elrendelték a kedden tartott amerikai félidős választáson leadott szavazatok újraszámlálását – írja az MTI.

A szombat délutáni eredmények szerint

  • Bill Nelson, a hivatalban levő demokrata párti szenátor mindössze 12 500 szavazattal, vagyis 0,15 százalékkal maradt alul Rick Scott republikánus jelölttel szemben,
  • a kormányzói székért folyó versenyben pedig a nem hivatalos eredmények szerint a republikánus Ron DeSantis csak nagyjából 33 700 vokssal, vagyis 0,41 százalékkal előzte meg Andrew Gillum demokrata párti jelöltet.

Az elemzők arra számítanak, hogy megismétlődhetnek a 2000-ben tartott elnökválasztás jelenetei, mert most is ugyanazokban a dél-floridai választókerületekben kértek újraszámlálását, ahol 18 évvel ezelőtt.

Az ügyben Donald Trump is megszólalt, Twitteren azt írta, hogy a demokraták megpróbálják ellopni Floridát, úgyhogy most nagyon odafigyelnek arra, hogy mi történik az államban.

Akkor a George W. Bush republikánus és Al Gore demokrata elnökjelöltekre leadott szavazatokat kellett újraszámolni, mert Gore nem fogadta el az eredményt, az ügyben pedig végül a legfelsőbb bíróság hozott döntést, kimondva, hogy Bush nyerte meg a választást.

A félidős választások után egyébként a Floridával szomszédos Georgiában is újraszámlálás várható, ott a kormányzóválasztáson alulmaradt demokrata párti Stacey Abrams nem elégedett az eredménnyel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?