Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

Floridában újraszámlálják a szavazatokat

2018.11.10. 21:20 Módosítva: 2018.11.10. 22:46

Florida vezetése szombaton bejelentette, hogy mind a szenátori, mind a kormányzói szavazásra vonatkozóan elrendelték a kedden tartott amerikai félidős választáson leadott szavazatok újraszámlálását – írja az MTI.

A szombat délutáni eredmények szerint

  • Bill Nelson, a hivatalban levő demokrata párti szenátor mindössze 12 500 szavazattal, vagyis 0,15 százalékkal maradt alul Rick Scott republikánus jelölttel szemben,
  • a kormányzói székért folyó versenyben pedig a nem hivatalos eredmények szerint a republikánus Ron DeSantis csak nagyjából 33 700 vokssal, vagyis 0,41 százalékkal előzte meg Andrew Gillum demokrata párti jelöltet.

Az elemzők arra számítanak, hogy megismétlődhetnek a 2000-ben tartott elnökválasztás jelenetei, mert most is ugyanazokban a dél-floridai választókerületekben kértek újraszámlálását, ahol 18 évvel ezelőtt.

Az ügyben Donald Trump is megszólalt, Twitteren azt írta, hogy a demokraták megpróbálják ellopni Floridát, úgyhogy most nagyon odafigyelnek arra, hogy mi történik az államban.

Akkor a George W. Bush republikánus és Al Gore demokrata elnökjelöltekre leadott szavazatokat kellett újraszámolni, mert Gore nem fogadta el az eredményt, az ügyben pedig végül a legfelsőbb bíróság hozott döntést, kimondva, hogy Bush nyerte meg a választást.

A félidős választások után egyébként a Floridával szomszédos Georgiában is újraszámlálás várható, ott a kormányzóválasztáson alulmaradt demokrata párti Stacey Abrams nem elégedett az eredménnyel.