Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Felgyújtották a Wittenbergben emlékműként kiállított menekültbárkát

2018.11.10. 17:33

Ismeretlen elkövetők szombatra virradóra felgyújtottak Wittenbergben egy emlékműként kiállított menekültbárkát, amely komoly károkat szenvedett a lángoktól – írja az MTI.

A 15 méter hosszú bárka tavaly a reformáció emlékévében megrendezett világkiállításon művészeti tárgyként lett kiállítva a reformációt útjáró indító Luther Mártonról elhíresült városban, "A szabadság kapui" néven. A hajóval  2013 júniusában 244 menedékkérő kelt át Afrikából Európába. Útjuk Líbiából a Földközi-tengeren keresztül Szicília partjáig vezetett, és csodával határos módon mindannyian túlélték az utat.

A tűzben a bárka vezetőfülkéje teljesen megsemmisült, a hajótest pedig erősen megrongálódott. Az ügyben jelenleg nyomoznak a hatóságok, de egyelőre nem tudni, hogy szándékos támadásról, vagy egy elfajult csínyről van szó.

Szombat reggel egyébként a hajótesten megtaláltak egy, a szélsőjobboldali Reconquista Germanica által is használt rúnát, de egyelőre nem tudni, hogy ez is szombatra virradóra került-e a hajóra, vagy már több napja rajta volt.

A város hírneve forog veszélyben. Ha beigazolódna, hogy valaki szándékosan gyújtotta fel a hajót, az mélypontot jelentene a város számára.

– nyilatkozta Torsten Zugehör, a város polgármestere, Ilse Junkermann evangélikus püspök pedig arról beszélt, hogy elborzasztja a célzatos erőszakcselekmény, amely az emberiesség és a felebaráti szeretet egy emlékműve ellen irányult.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?