Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Újabb 14 holttestet találtak a kaliforniai tűzvészben

2018.11.11. 06:50

Újabb 14 holttestet találtak a kaliforniai tűzvész helyszínén, és ezzel 23-ra nőtt a halálos áldozatok száma, írja az MTI a kaliforniai erdészeti és tűzvédelmi hivatal szombati információi alapján. A holttestekre szombaton bukkantak rá, három nappal az erdőtűz keletkezése után. Az áldozatok közül többen épületekben vagy gépkocsikban rekedve haltak meg.

A tűzvész csütörtökön kezdődött a Sacramentótól északkeletre lévő Plumas erdő peremén, és eddig több tízezer hektárnyi területet perzselt fel. A 26 ezer lakosú Paradise kisváros  szinte teljesen megsemmisült , 6700 épület - jórészt lakóház - vált a lángok martalékává. Kétezer tűzoltó küzd a lángok ellen, egyelőre csekély sikerrel. Több mint 150 ezer embert kellett kitelepíteni.

A legnagyobb gondot eddig az északon tomboló Camp Fire elnevezésű okozta, ezt egyébként az űrből is látni lehet, miközben több ezer tűzoltó igyekszik megfékezni. A becslések szerint 90 000 hektárnyi területen pusztít.

Az amerikai elnök rendkívüli állapotot hirdetett Butte, Los Angeles és Ventura megyében, és utasítást adott arra, hogy szövetségi forrásokat bocsássanak rendelkezésre a katasztrófavédelemre és a károk felszámolására. Az erdőtüzek tekintetében az idei év volt az egyik legsúlyosabb az Egyesült Államok legnépesebb államában, több tűzvész pusztított, de a mostani az AP hírügynökség szerint a harmadik legsúlyosabb Kalifornia történetében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?