Egy hétig ingyenes orvosi ellátást kapnak a hajléktalanok a Vatikánban

2018.11.11. 23:55 Módosítva: 2018.11.11. 23:55

A szegények november 18-i világnapja alkalmából egy hétig Ingyenes orvosi ellátást kapnak a szegények Rómában a Szent Péter téren, jelentette be Ferenc pápa vasárnap. Hétfőtől egészen vasárnapig önkéntes orvosok vizsgálják meg azokat, akik egészségügyi biztosítás és pénz hiányában nem tudnak orvoshoz fordulni, írja az MTI.

Elsősorban a Róma utcáin élő olasz és külföldi hajléktalanoknak kívánnak segíteni, csakúgy mint a szegényeknek vagy más rászorulóknak. A Szent Péter tér szélén kialakított rendelőben reggel 8 órától 13 óráig háziorvosok várják a betegeket, 10 és 22 óra között pedig szakorvosok is jelen lesznek, többek között kardiológiai, bőrgyógyászati, nőgyógyászati és szemészeti vizsgálatokra. Az orvosok receptet és további kivizsgálásra beutalót is kiírhatnak.

A vatikáni kezdeményezés a szegények november 18-i világnapját kíséri. Az akcióhoz olasz egyházmegyék, plébániák egy része is csatlakozik, ők is hasonló orvosi szolgáltatást szerveznek.

Ferenc pápa 2015-ben ingyenes tisztálkodási pontot hozott létre a Szent Péter tér oldalában. Ugyanitt heti egyszeri ingyenes fodrászszolgálat és orvosi rendelés van, a Vatikántól nem messze ingyenes mosoda és hajléktalanszállás is működik. A római hajléktalanoknak megengedik, hogy a Szent Péter térre néző épületek árkádjai alatt töltsék az éjszakát, de kora reggel távozniuk kell onnan.

Az olasz fővárosban a pápai alamizsnaügyi hivatalt vezető Konrad Krajewski bíboros foglalkozik a rászorulókkal, akiknek anyagi segélyt nyújt, hálózsákokkal, élelmiszerrel segít nekik. A római hajléktalanok számára a Vatikán ingyenes koncert- és cirkuszi előadásokat is szervez, valamint múzeumi látogatásokat.

Ferenc pápa a szegények idei világnapján is mintegy 4 ezer rászorulót vár a Vatikánba egész Európából, akik részt vesznek a vasárnapi pápai misén, majd közülük 1500-an a vatikáni audienciateremben közös ebédet kapnak, százan Ferenc pápával egy asztalnál. A Caritas egyházi humanitárius szervezet tavalyi adatai Rómában 16 ezerre teszik a hajléktalanok számát, akiknek a fele olasz.  • Hírek
  • Bankszámla