Arnold, Levente
17 °C
32 °C

Egy nap alatt 149 áldozata lett a jemeni kikötővárosért folyó harcoknak

2018.11.12. 08:42

A Hodeida jemeni kikötővárosért vívott harcoknak az utóbbi 24 órában legkevesebb 149 halálos áldozata van - 110 lázadó, a kormányerőkhöz hű 32 fegyveres és hét civil - közölte katonai és kórházi forrásokra hivatkozva az MTI.

Az Irán támogatta síita lázadók, a húszik nagyon erős ellenállást fejtenek ki a Szaúd-Arábia támogatta kormányerőkkel szemben az ország nyugati részén, a Vörös-tenger partján lévő város egyes kerületeiben. A felkelők visszavertek például egy támadást, amelynek a célja a kikötő elfoglalása volt. A kormányerőket segítő nemzetközi katonai koalíció közben harci gépekkel támadja a húszikat.

A hodeidai harcok júniusban kezdődtek el, de november 1-je óta sokkal intenzívebbé váltak, ez idő alatt 592 ember halt meg; 460 lázadó, 125 lojalista fegyveres és hét civil. Hodeida fontos kereskedelmi központ, a nemzetközi segélyek nagy része, csaknem 70 százaléka oda érkezik.

Szaúd-Arábia szövetségeseivel 2015-ben avatkozott be a jemeni polgárháborúba a nemzetközileg elismert kormány oldalán, miután az Irán támogatását élvező síita felkelők elfoglalták az ország fővárosát. A konfliktusnak számtalan civil áldozata van, emellett Jemenben mintegy kétmillió ember vált földönfutóvá, és az ország lakosságának nagy részét a fegyveres konfliktus miatt éhínség fenyegeti, ami miatt számos bírálat érte már Szaúd-Arábiát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?