Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Több százezer eurós büntetést kaphat az AfD

2018.11.13. 13:36

A német szövetségi parlament (Bundestag) egyik alelnöke szerint több százezer eurós pénzbüntetést kaphat a legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD), ha bebizonyosodik, hogy szabálytalanul jutott támogatáshoz a 2017-es választás kampányában.

Wolfgang Kubicki az MTI beszámolója szerint azt mondta, hogy az AfD-t akár a kérdéses támogatás összegének háromszorosára, 390 ezer euróra (126,7 millió forint) is megbüntethetik, ha a Bundestag hivatala szabálytalanságot állapít meg.

A támogatásról német lapok tényfeltáró munkacsoportja számolt be hétfőn, miszerint az AfD által megerősített adataik szerint 2017 júliusa és szeptembere között több részletben 130 ezer euró érkezett egy svájci gyógyszeripari vállalkozástól az AfD Bodensee járási szervezetének számlájára.

Az érintett szervezet képviselőjelöltje Alice Weidel volt, az AfD egyik legismertebb politikusa, aki jelenleg a párt társ-frakcióvezetője a Bundestagban. Az átutalásokhoz fűzött közleményekben az állt, hogy "kampányadomány Alice Weidel számára".

A támogatást az idén áprilisban visszautalták a svájci cég számára. A vállalkozás közölte, hogy a pénz nem tőlük származik, csak továbbították egy - meg nem nevezett - partnerük kérésére.

Wolfgang Kubicki érthetetlennek nevezte Alice Weidel és az AfD más illetékeseinek magatartását, mondván, tudhatták volna, hogy

az Európai Unión kívülről érkezett pártadományokat haladéktalanul vissza kell fizetni, vagy azonnal értesíteni kell a Bundestagot és a pénzt át kell adni a Bundestag elnökének.

Mindez nem történt meg, ezért a Bundestag hivatala kivizsgálja az ügyet, és megteszi a szükséges jogi lépéseket.

Az AfD egyik szóvivője az ügyről azt mondta, hogy a Bodensee tartományi alapszervezet pénzügyi felelőse konzultált a támogatásról a párt szövetségi kincstárnokával, aki nem tartotta probelmatikusnak az ügyet, majd később, amikor kétségek merültek fel a támogatás jogszerűségével kapcsolatban Alice Weidel javaslatára visszautalták a teljes összeget a feladónak.