18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Amerikai orvosok tweetelnek a fegyverek véres valóságáról

2018.11.13. 16:10

Farmernadrág, platós terepjáró, baseball és fegyverek. Jó eséllyel ezeket olvasva ön is az Egyesült Államokra asszociált.  Vannak viszont, akik szerint a fegyvereknek nem kéne hozzátartoznia az ország nemzeti imázsához. Egészségügyi dolgozók indítottak Twitter-kampányt, amiben szeretnék bemutatni a fegyverek okozta sérülések véres, cenzúrázatlan valóságát. 

Mint például ez a lövedék, amit egy 6 hónapos csecsemő fejéből operáltak ki:

A Twitter-akció azt követően indult, hogy az NRA (National Rifle Association a fegyverlobbi legerősebb szervezete az Egyesül Államokban) egy bejegyzésben küldte el melegebb éghajlatra az egészségügyi alkalmazottakat, “törődjetek a saját dolgotokkal", írták. Ezen érthetően kicsit kiakadtak azok az orvosok, és nővérek, akiknek vérben úszva kell kihalászni a golyókat a sokszor élet és halál között lebegő sérültekből. A #ThisIsMyLane taggel (kb.: ez a dolgom) indult kampányban az orvosok személyes történeteiket felkavaró képekkel illusztrálják, amik bemutatják, hogy a valóságban hogyan is néz ki a műtő egy sérült ellátása után.

Például így:

Jason Smith töltötte fel ezt a véres műtőt, bár az áldozat túlélte, a sebész nem  bízik benne, hogy mindig ilyen szerencséje lesz.

Az NRA tagjai hivatalosan azt vallják, hogy a fegyvertartás állampolgári jog, ami garantálja, hogy fel tudjanak lépni, ha zsarnoki uralomra törne valaki. De ne legyenek illúzióink, az NRA tagjaiban főként az a közös, hogy szeretnek lövöldözni, legalább is nehéz elképzelni miként lépnének föl kézifegyverekkel a világ legerősebb hadserege ellen. Az átlagemberek érzelmei mögött persze milliárdos üzleti érdekek állnak, valamint az amerikaiak a fegyverekhez fűződő sajátos viszonya is, ami az alkotmány szentségét akár a józan ész ellenében is védi. Donald Trump kampányának is fontos eleme volt a szabad fegyverviselés, amivel sok támogatót szerzett az NRA tagok között is, akik Obamát rendszeresen azzal vádolták, hogy el akarja venni a fegyvereiket. Az NRA és körei nem voltak hálátlanok az elnöknek, bár Trumpnál mindig nehéz megmondani, hogy van-e konkrét ideológiája valamivel kapcsolatban, vagy csak megy az árral. 

Ezzel a macsó hozzáállással szemben egyre többen tesznek voksot amellett, hogy a laza fegyvertartási törvények és a fegyverrel elkövetett erőszakos bűncselekmények között egyenes összefüggés van. Ha több a fegyver, többet is lövöldöznek. Lehet nekünk banalitásnak hangzik a dolog, de gondoljunk bele, hogy az Egyesült Államokban maga az elnök is tagadja ezt az összefüggést.

Az orlanódi mészárlást követően készítette egy orvos ezt a képet, elsőre talán nehéz felfogadni, de a képen emberi vérben ázó gyolcsok láthatóak. Ez az, amiről nem szeretnek a fegyverpártiak beszélni, a lyukas tüdők, átszakadt artériák, és hogy a valóságban a gyorsmentés/gyorstöltés kombó nem működik, mindenkinek csak egy élete van. 

“Van róla fogalmatok hány golyót szedek ki hullákból hetente? Ez nem csak, hogy az én dolgom is, hanem kibaszottul az én dolgom.” - akadt ki Twitteren Judy Melinek, aki halottkémként dolgozik.

A BuzzFeednek megszólaló orvosok szerint, a legnehezebb rész az, amikor beszélni kell az áldozatok családtagjaival. “Az a felkavaró érzés, amit akkor érez az ember, minden orvost végigkísér egész életében.” - mondja Robert Lyons szívsebész, “egy haláleset az egész családra örökre hatással lesz, és azokra is, akik az áldozat életéért küzdöttek.”

Az orvosok sokszor talpig véresen távoznak a műtőből, ahol a reménykedő hozzátartozók várják őket.

Adam Shiroff, a philadelphiai Penn Center mellkasi és hasi sérülésekkel foglalkozó sebésze több mint 10 éve kezel lőtt sebbel érkező sérülteket.

“Nem kérdés, hogy a legnehezebb része az egésznek – ahogy ezt már elmondták barátok és kollégák Twitteren – nem a szakmai rész, a bonyolult és kockázatos beavatkozások, hanem az emberi tényező. Le kell venned a véres köpenyedet, mielőtt elindulsz megmondani az áldozat családtagjainak, hogy a fiuk meghalt. A legnehezebb, amikor ott állsz csap fölött, miután elvesztettél valakit, és megmosod a kezed vagy hatszor, hogy lemosd a vért, mert a kesztyű kiszakadt, és nem volt időd lecserélni. A legnehezebb, amikor rádöbbensz, hogy akár a te fiad, lányod, apád, anyád is lehetett volna, mivel a golyók nem válogatnak, nem érdekli őket, hogy fekete vagy vagy fehér, szegény vagy gazdag.”

A BuzzFeednek megszólaló orvosok mind azt mondták, hogy szeretnék, ha ez emberek tudnák, hogy van megoldás. Ahogy a dohányzás veszélyeivel és a közlekedési balesetekkel kapcsolatban hallgatnak az emberek a szakemberekre, ugyanúgy komolyan kéne venni a lőfegyverek veszélyeivel kapcsolatban felszólaló orvosokat is, mondták el.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport