Előd
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

NYT: a Hasogdzsi gyilkosai által említett "főnök" a szaúdi trónörökös lehetett

2018.11.13. 10:28 Módosítva: 2018.11.13. 10:31

Szakértői értékelések szerint újabb nyom köti össze Mohammed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörököst Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolásával, írja az MTI a The New York Times cikke alapján. 

A Hasogdzsi meggyilkolásával megbízott, 15 fős halálosztag egyik tagja, Maher Abdulazíz Mutreb a török hírszerzés által összegyűjtött hangfelvételek egyikén telefonon arabul azt mondja feljebbvalójának: "mondd meg a főnöködnek", hogy végrehajtottuk a megbízást - árulták el a felvételt ismerő források az amerikai lapnak. Amerikai hírszerzők szerint a "főnök" elnevezés a szaúdi trónörököst, Mohammed bin Szalmánt takarhatja.

Szakértők szerint eddig ez az egyik legkomolyabb bizonyíték, amely összekapcsolja a koronaherceget a Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán elkövetett gyilkossággal. Török hírszerzők szerint a Mohammed bin Szalmán oldalán gyakran felbukkanó Mutreb a trónörökös egyik bizalmasával beszélhetett.

A felvételt többek között Gina Haspellel, a CIA igazgatójával is megosztották a török illetékesek. Bruce O. Riedel korábbi CIA-tiszt meglehetősen terhelő bizonyítéknak nevezte a hanganyagot, de amerikai hírszerzési és kormányzati tisztségviselők jelezték: az nem kezelhető perdöntő bizonyítékként. Szalmánt nem említették név szerint, és előfordulhat, hogy Mutreb tévesen hitte azt, hogy tőle érkezett a parancs Hasogdzsi kivégzésére.

Egy hétfői közleményben szaúdi tisztségviselők tagadták, hogy Mohammed bin Szalmán bármit is tudott volna az újságíró meggyilkolásáról. Közölték: a szaúdi titkosszolgálat tagjai is meghallgathattak a török fél birtokában lévő hangfelvételeket, de azokban nem hangzott el az idézett mondat. A törököknél több hangfelvétel lehet, és előfordulhat, hogy nem mindegyiket osztották meg mindenkivel, írja a NYT.

Az Egyesült Államokba költözött, 59 éves Dzsamál Hasogdzsit, aki egyebek mellett a The Washington Post című amerikai napilap munkatársa is volt, október 2-án gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán. Hasogdzsi azért ment oda, hogy a török menyasszonyával tervezett házasságkötéséhez szükséges iratokat beszerezze.

Az isztambuli főügyészség szerint Hasogdzsit előre kitervelt módon azonnal megfojtották, mihelyt belépett a külképviselet épületébe. Az újságíró holttestét a gyilkosságot követően feldarabolták, majd megsemmisítették. A halála után közzétett utolsó cikkében Hasogdzsi arról írt, miért fontos az arab világnak a szabad sajtó, és hogy az arab kormányok újságokat hallgattatnak el.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport