Szökőnap
5 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

A Fox News kiáll a CNN mellett a Fehér Házból kitiltott újságíró ügyében

2018.11.14. 19:22

A Fox News közleményben jelentette be, hogy támogatja a CNN-t abban a perben, amelyet a televízió sajtóbelépőjétől megfosztott Fehér Házi-i tudósítója ügyében Donald Trump elnök és a Fehér Ház néhány vezető tisztségviselője ellen indított, írja az MTI. 

A Fehér Ház-i tudósítók belépőjét soha nem szabad fegyverként használni

- fogalmazott közleményében Jay Wallace, a Fox News elnöke, hangsúlyozva, hogy miközben nem megbocsátható a hangnem eldurvulása mind az elnök, mind a sajtó részéről, a Fox kiáll a sajtó szabadsága mellett. Wallace közölte: a Fox – nem peres félként – a CNN-t támogató jogi beadványt tervez beterjeszteni a bíróságon.  

A nyíltan a republikánusokat támogató (bár Trumppal korábban azért néha összeütköző) Fox News nem először áll ki riválisa mellett: 2017-ben is betámadta Trump a CNN-t egy sajtótájékoztatón, akkor hírhamisítónak nevezte a csatornát-t, és szabályosan ignorálta Jim Acostát. Akkor a Fox egyértelműen a CNN mellett és az elnök ellen állt ki. Akárcsak most.

Ezt nagyjából úgy kell elképzelni, mintha a nyáron fideszes csatornává vált Hír TV állna ki az Index mellett, amikor valamelyik újságírónkat nem engedik be bizonyos eseményekre vagy helyszínekre, vagy épp kitiltják  a Parlamentből.

A CNN kedden indított pert az elnök és Trump-kormányzat néhány tagja ellen, az alkotmány sajtószabadságot biztosító kiegészítésére hivatkozva, egyben követelve tudósítója, Jim Acosta állandó belépőjének visszaadását

A belépőt azt követően vonta vissza a Fehér Ház, hogy Acosta egy múlt heti sajtókonferencián vitába keveredett az elnökkel, majd amikor Donald Trump megvonta tőle a szót, nem volt hajlandó átadni a mikrofonját a Fehér Ház egyik munkatársának. A belépőt "további értesítésig" vonták meg.  

Donald Trump amerikai elnök Jim Acosta CNN-tudósítóhoz beszél sajtótájékoztatóján a washingtoni Fehér Házban 2018. november 7-én, az elnöki ciklus félidejében tartott, úgynevezett félidős kongresszusi választások másnapján.
Donald Trump amerikai elnök Jim Acosta CNN-tudósítóhoz beszél sajtótájékoztatóján a washingtoni Fehér Házban 2018. november 7-én, az elnöki ciklus félidejében tartott, úgynevezett félidős kongresszusi választások másnapján.
Fotó: The Washington Post / Getty Images Hungary

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője közleményben szögezte le, hogy a kormányzat "erőteljesen védekezni fog" az ellene indított perben, és egyúttal emlékeztetett arra is, hogy a CNN-nek mintegy 50 olyan tudósítója van még, aki rendelkezik Fehér Ház-i belépővel. 

Az igazságügyi minisztérium szerdán ismertette válaszát a bíróságon a CNN perkérelmére. A tárca ügyvédje azzal érvelt: az elnöknek és az elnöki hivatalnak széleskörű mérlegelési lehetősége van arra, hogy szabályozza, ki léphet be a Fehér Házba.