Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Több mint 50 halálos áldozata van a kaliforniai tűzvésznek

2018.11.14. 22:39

Több mint kétszáz embernek veszett nyoma a Kaliforniát sújtó tűzvésznek, a hatóságok csütörtökön este hozzák nyilvánosságra az eltűntek névsorát. Egyelőre 58 halálos áldozatról tudni, miután a megsemmisült, egykor 27 ezer fős Paradise kisváros házromjai között újabb hat holttestet találtak – írta az MTI. A Nemzeti Gárda tagjai segítenek az eltűntek utáni kutatásban,

Bár az északi vidékeken pusztító tüzek egy részét sikerült csillapítani, délen – Los Angeles környékén fekvő – San Bernardino megyében újabb tűzfészkek alakultak ki.

Malibuba a legrosszabb a helyzet, az odavezető utak a tűzvész miatt vagy járhatatlanok, vagy elővigyázatosságból lezárták azokat. Az ott élőknek hajókon visznek élelmiszert és ivóvizet, a csapvíz ugyanis fogyaszthatatlan, illetve csakis forralás után szabad főzéshez is felhasználni. 

A tűzvész több károsultja feljelentést tett a Pacific Gas & Electric nevű áramszolgáltató ellen, mert úgy véli, hogy a vállalat hanyagsága okozta az első és később tovaterjedő tüzet. 

A szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal (FEMA) vezetője, Brock Long és a természeti környezetet is felügyelő belügyi tárca vezetője, Ryan Zinke Kaliforniában tartózkodik, közben folyamatosan informálja a helyzetről a Fehér Házat. Donald Trump Twitter-bejegyzésben mondott köszönetet a tűzoltóknak és a mentésben résztvevőknek.

A tüzekben 7600 épület semmisült meg, az erdő 546 négyzetkilométeren lángol, az oltásban 21 helikopter, 600 tűzoltóautó, 107 földgyalu, 71 vízszállító tartálykocsi és több mint nyolcezer tűzoltó vesz részt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!