Judit
2 °C
7 °C

Rejtett kamerás felvételen magyarázzák a civilek, hogyan tanítják ki a menekülteket a hatósági interjúra

2018.11.15. 16:22

Egy menekülteket segítő nemzetközi civilszervezet munkatársának rejtett kamerával felvett mondatai miatt áll a bál: az Advocates Abroad  egyik emberét egy kanadai migrációellenes aktivista-youtuber, Lauren Southern verte át.

A rejtett kamerás felvételen az látható, hogy két ember egy kávézóban beszélget, a narráció szerint Leszbosz szigetén. Egyikük Southern beépített munkatársa, a másik pedig Ariel Ricker, a civilszervezet (non-governmental organization, NGO) igazgatója, és arról beszél, milyen módszerekkel segítenek a menekülteknek, migránsoknak.

Azt mondta, megtanítják, hogy kell úgy elmondani, mi történt velük, hogy közben privátnak megtartják a privát traumát, ugyanis ez az egész színjátszás, ami nekik egy pajzs. (A cikk eredeti verziójához képest ezt a mondatot pontosítottuk. Korábbi verziónkban az szerepelt, hogy a privát traumájukat, az összeomlást kell eljátszani.) Ez az egész egy színház, mert a bevándorlási rendszer "kibaszott hülye" munkatársai csak annyit tudnak, ami a papírra le van nekik írva, hogy mik egy traumás menekült látható jelei, és csak azokat keresik, ezért a civilszervezet tanítja nekik előadni ezeket a jeleket, magyarázta Ricker.

Tanítják azt is, hogy kell tömören, sablonszerűen válaszolni a kérdésekre, benne a helyszínnel, időponttal. Ricker előad egy példasztorit is, hogy "2017 decemberében Izmirben megfenyegetett a főnököm, mert keresztény vagyok, a barátaival megrohantak, amikor a templomból jöttem ki,  a feszületet a nyakamból megpróbálták letépni, a Bibliámat széttépni, és ezzel fenyegetve érzem magam keresztényként, ba-bumm!" Azt is mondja, hogy van két sablonjuk erre, azokat kell behelyettesítgetni a megfelelő módon. A konzisztencia fontos, még akkor is, ha hazudni kell, mert hirtelen beugrik, hogy valami másképp történt, mint mondtuk, teszi hozzá.

Színpadiasnak kell lenni, erről is beszél, ezt is tanítják, gyakoroltatják is a menekültekkel, még azt is megmutatják nekik, hogy kell imádkozni. Arra a kérdésre, hogy mi a kedvenc ünneped, azt javasolják, hogy ne szimplán azt mondják, hogy karácsony, hanem hogy december 25, mert az karácsony, az urunk és megváltónk születésnapja.

A szervezet a honlapján válaszolt a videóra. Azt írták, a videó torzan adja vissza, hogy kik ők és mit tesznek, ráadásul a videó miatt már 37 ezer fenyegetést kaptak. Azt írták, Görögországba azért mentek, hogy békét hozzanak a menekülteknek, akiktől a békét brutálisan ellopták. Békében akarnak dolgozni, és arra kérnek mindenkit, mellőzze az erőszakot és a fenyegetéseket. A kormányokat arra kérik, védjenek meg mindenkit, akik nincsenek biztonságban a videó miatt. 

"Akik a videót készítették, azok úgy vágták meg az informális megjegyzéseket, hogy teljesen kiragadták ezeket a kontextusukból. A videó készítői szélsőségesek, akiknek a céljuk erőszakos ellenségeskedést szítani a menekültek kapcsán, ezt jelzik a halálos- és nemierőszakkal való fenyegetések is, amiket ez a videó eredményezett. A videó azt sugallja, hogy arra készítjük fel a menekülteket, hogy ne mondjanak igazat. De ez nem így van. Soha nem bátorítottunk senkit hazugságra, és nem is fogunk. Arra bátorítjuk a menekülteket, hogy emlékezzenek a trauma mélységére, és pontosan mutassák meg a fájdalmukat", írták.

A közlemény úgy folytatódik, hogy a menekülteljárás megköveteli, hogy a menekültek igazat mondjanak, mi pedig elmondjuk nekik, hogy az igazat kell mondaniuk írásban és szóban is. És ahogy az ügyvédek szokták a kliensükkel, mi is találkozunk a klienseinkkel, hogy felkészítsük őket az eljárásra és a kikérdezésre. Ez etikus, és megfelel az ügyvédekről szóló követelményeknek is, írták, hozzátéve: mindez, ami történt, csak megerősíti őket, hogy folytassák a munkát.

Fidesz: Megdöbbentő és felháborító 

Megdöbbentő és felháborító, hogy a "Soros-szervezetek" a törvények megkerülésére buzdítják a migránsokat - mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója a közmédiának nyilatkozva csütörtökön Budapesten. Hidvéghi Balázs azt mondta: egy most nyilvánosságra került, rejtett kamerával készült felvételen az egyik "Soros-szervezet" arra okítja a migránsokat, hogyan vezessék félre a menekültügyi hatóságokat, kerüljék meg a törvényt és mondjanak magukról mást, mint a valóság. Elhangzik például a felvételen - tette hozzá -, hogy üldözött kereszténynek érdemes mondani magukat, és tanítják is az imádkozást. Hozzátette: a felvétel nem az első bizonyíték arról, hogy "a Soros-hálózat" tudatosan hazudni tanítja a migránsokat. Felidézte: korábban "migránsszótárt" osztogattak a bevándorlóknak, amelyekben szintén arról volt szó, hogyan lehet félrevezetni a hatóságokat, kijátszani a határvédelmet. Mint mondta, jó, hogy nyilvánosságra került a felvétel, mert a nyilvánosságot tájékoztatni kell arról, mi zajlik Európa határainál. A "Soros-szervezetek" nemcsak az Európai Parlamentben kifejtett lobbitevékenységgel, nemcsak a migráns-kártyákkal és a migráció finanszírozásával vállalnak szerepet, de az ilyen gátlástalan akcióktól sem riadnak vissza - jegyezte meg a kommunikációs igazgató. Mint mondta, "ez eggyel több ok arra, hogy védekezzünk", ezért volt szükség Magyarországon a Stop Soros törvénycsomagra, arra, hogy a külföldről pénzzel támogatott szervezetek átláthatóságát biztosítsák. Kijelentette: leginkább arra lenne szükség, hogy jövő tavasszal Brüsszelben másfajta politika kapjon támogatást és többséget, ami elutasítja ezt a gátlástalan bevándorlást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?