Zsuzsanna, Tiborc
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Ezrek tüntettek a cseh kormányfő lemondását követelve Prágában

2018.11.15. 22:50

Több ezren tüntettek csütörtök este a prágai Vencel téren és több másik nagyváros központjában Andrej Babis cseh miniszterelnök lemondását követelve, írja az MTI.

A tüntetők szerint elfogadhatatlan, hogy a cseh kormány élén olyan személy álljon, aki ellen büntetőeljárást folytat a rendőrség az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt.  A megmozdulást az AUVA civil csoport szervezte, amelynek az év folyamán már számos hasonló akciója volt. Prágában a tüntetésen több ellenzéki politikus is megjelent, felszólalásaikban élesen bírálták a kormányfőt, és szintén követelték távozását a politikai életből.

Korábban a cseh parlament felsőháza, a szenátus is felszólította a bűncselekménnyel gyanúsított kormányfőt, hogy mondjon le, írja az MTI.

A Cseh Köztársaság parlamentjének szenátusa elfogadhatatlannak tartja Andrej  Babis részvételét a kormányban, amíg nem vizsgálják ki a támogatással való visszaélés gyanúját a Gólyafészek társaság ügyében

– olvasható abban a határozatban, amelyet a 81 tagú testület fogadott el. 

Mi az a Gólyafészek-vita?

A Gólyafészek nevű szabadidőközpont ügye már hosszabb ideje komoly belpolitikai probléma Csehországban. A Gólyafészket építtető cég korábban az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis  volt. A szabadidőközpont építésekor, 2007-2008-ban azonban a cég ismeretlen tulajdonba került, és kisebb vállalkozásként jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra. Amennyiben a Gólyafészek az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kapott volna uniós támogatást. A cég a pályázatban megszabott határidő letelte után ismét az Agrofert része lett. Az építtető cég utóda, az Imoba idén júniusban már visszafizette az államnak az 50 millió koronás támogatást.  

Az ügyet a Seznam Zprávy független hírportál tudósítósa váltotta ki, amelyben a kormányfő Svájcban élő fia, ifjabb Andrej Babis azt mondta:

A KÖZELMÚLTBAN AKARATA ELLENÉRE A KRÍM FÉLSZIGETRE VITTÉK, HOGY NE TANÚSKODHASSON AZ ÜGYBEN. SZERINTE APJA AZT AKARTA, HOGY EGY IDŐRE TŰNJÖN EL A CSEH HATÓSÁGOK SZEME ELŐL.

Ez az új információ csapta ki most a biztosítékot, és erre reagálva hívták össze a csütörtöki tüntetéseket.

Az ügyben Babis és fia egyaránt gyanúsítottak. A kormányfőtől a parlament már januárban megvonta a képviselői mentelmi jogot, hogy a rendőrség szabadon vizsgálódhasson.

Andrej Babis kedden úgy nyilatkozott, hogy fia pszichés megbetegedésben szenved, ellenőrzés alatt kell tartani, és szavainak nem lehet hitelt adni.

A Seznam Zprávy szerint az ifjabb Andrej Babis csütörtökön délelőtt e-mailben reagált a kormányfő szavaira, és azt mondta: apja hazudik, nyilatkozatával túllépett minden határt, ezért ő tanúvallomást akar tenni, és szeretne kapcsolatba lépni a cseh rendőrséggel.

A vitában számos szenátor azt állította, hogy Babis kormányfőként befolyásolja, illetve akadályozza az ügy alapos kivizsgálását. Andrej Babis már kedden elutasította a cseh ellenzéki pártok felszólítását, hogy távozzon hivatalából.

A szenátus határozatát az ellenzéki szenátorokon kívül a kormánykoalíciós Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) szenátorainak többsége is támogatta. A Babis vezette ANO mozgalom szenátorai a szavazáskor tartózkodtak, vagy ellenezték a határozat elfogadását. 

A szenátus csütörtöki ülésére Babist is meghívta, hogy adjon magyarázatot a napvilágra került új tényekkel kapcsolatban. Babis azonban a cseh-lengyel közös kormányülésen való részvételére hivatkozva kimentette magát.  

Milos Zeman államfő a fejleményekre reagálva csütörtökön este a Barrandov kereskedelmi televíziónak nyilatkozva azt mondta,  amennyiben a képviselőház megvonná a bizalmat a kormánytól, ő újra Andrej  Babist, mint a legutóbbi választáson győztes párt elnökét bízná meg a kormányalakítással.

A cseh rendőrség és az ügyészség közölte: újra vizsgálódnak az ügyben, részleteket pedig péntekre ígértek.