Natália
1 °C
7 °C

Gruevszki kiadatását kéri Macedónia Budapesttől

2018.11.15. 08:39

Macedónia a börtönbüntetése elől Magyarországra menekült exkormányfő kiadatását fogja kérvényezni Budapesttől – értesült a macedón 1TV. A csatornának nyilatkozó Zoran Zaev miniszterelnök közölte, reméli, hogy a magyar fél a Nikola Gruevszki ellen kiadott nemzetközi körözésnek megfelelően fog lépni.

„Bízunk benne, hogy Magyarország nem véd bűnözőket, akik ártottak Macedóniának” – mondta a macedón kormányfő politikai ellenfeléről.

Gruevszki kedden a Facebookon közölte, hogy politikai menedékjogot kér Magyarországon. A Macedóniát 2006-tól tíz éven át irányító jobboldali kormányfő ideológiai szövetségese volt Orbánnak a migráció és Soros György kapcsán is. A kétmilliós egykori jugoszláv köztársaságból indult a Stop Soros! kampány is.

A magyar kormány közölte, nem kíván beavatkozni egy ország belügyébe sem, a menedékkérelmet jogi kérdésként fogja kezelni és ennek megfelelően jár majd el. Igaz, politikailag kényelmetlen választás elé állítja a helyzet Orbánt: vagy újabb konfliktust vállal fel az EU-ban a menedékjog megadásával, vagy cserbenhagyja oroszbarát szövetségesét.

Csütörtök reggel egyeztetett a magyar és a macedón külügy

Macedón kezdeményezésre telefonon egyeztettet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Nikola Dimitrov macedón külügyminiszterrel csütörtök reggel - tájékoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium az MTI-t. 

A beszélgetés során Szijjártó Péter elmondta, hogy Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök menekültstátusz iránti kérelme nem politikai, hanem jogi kérdés. A kérelem elbírálására jogosult magyar hatóság a vonatkozó nemzetközi jogszabályok teljes körű tiszteletben tartásával jár el. 

A magyar külügyminiszter megerősítette, hogy "Macedónia továbbra is számíthat Magyarország határozott támogatására az európai és az euroatlanti integrációs folyamatok során". 

Albánián át menekült Magyarországra Gruevszki?

A szerb Politika napilap szerint a volt macedón kormányfő a zöldhatáron át először Albániába menekült, majd Tiranából repülővel érkezett Budapestre. (Az értesülés értékéből levesz, hogy a cikk „Malév-gépről” beszél.)

Nem világos hogy az albán hatóságok hogyan engedték volna az útlevél nélküli Gruevszkit az EU-ba tartó magyar gépre. A volt macedón kormányfőnek börtönbüntetése miatt korábban már bevonták útlevelét. Pikáns lenne az albán közreműködés azért is, mert a Gruevszki főként azzal vádolta a 2016 decemberi választáson győztes szocialistákat, hogy a kormánytöbbség megteremtése érdekében veszélybe sodorják az ország függetlenségét azzal, hogy koalícióra lépnek a macedón lakosság 20 százalékát képviselő albán kisebbség pártjával.

Elzavarták Orbán házától a macedón tévét

A macedón sajtó szerint Gruevszki második napját Orbán Viktor otthonában töltötte. Erre érdemi bizonyíték nincs. Az 1TV Magyarországon lévő stábja a magyar kormányfő házához ment – írta a 444.hu –, ám onnan a TEK rövid időn belül elküldte őket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?