Előrehozott választás lesz Izraelben

2018.11.16. 14:23

Nem újítják meg a tárcák átrendezésével a jelenlegi kormányt, hanem előrehozott választásokat tartanak Izraelben, miután a védelmi tárca éléről lemondott Avigdor Liberman pártja, az Izrael a hazánk kilépett a koalícióból. 

Benjámin Netanjahu miniszterelnök pénteken találkozott egyik koalíciós partnerével, Naftali Bennettel, hogy megbeszéljék a védelmi tárca esetleges átadását Bennetnek és pártjának, a Zsidó Otthonnak.

A megbeszélés végén kiderült, hogy Mose Kahlon centrista Mindannyian pártja mindenképpen az eredetileg jövő novemberben esedékes választások előrehozatalát akarja, és nem egyezik bele a tárcák átrendezésébe. 

A Mindannyian a lehető leghamarabbi időpontot szeretné, már márciusban megtartaná a szavazást, Benjámin Netanjahu viszont a 10-es csatorna híradása szerint minél későbbre tenné, lehetőleg jövő májusra. A végleges időpontról vasárnap egyeztetnek a pártok vezetői.

Benjámin Netanjahu miniszterelnöki hivatala később közleményt adott ki:  "Mindent el kell követni a jobboldali kormány megmentése érdekében, és nem szabad megismételni az 1992-ben elkövetett történelmi hibát, amikor megbuktattak egy jobboldali kabinetet, és hatalomra juttatták a baloldalt, és az oslói egyezmény tragédiáját hozták Izraelre". 

(MTI)  • Hírek
  • Csok