Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Felülvizsgálják Németországban a szíriaiak hazatoloncolásának tilalmát

2018.11.16. 14:25 Módosítva: 2018.11.16. 14:30

Felülvizsgálják Németországban azt a szabályt, hogy tilos visszatoloncolni szíriai menedékkérőket a hazájukba, írja az MTI Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter nyilatkozatára hivatkozva.

A belügyminiszter közölte, nem zárja ki, hogy a hazatoloncolnak szíriai állampolgárságú elítélteket és közveszélyes radikálisokat. A belügyminisztérium szóvivője, Eleonore Petermann a pénteki berlini kormányszóvivői tájékoztatón elmondta, hogy a Szíriába irányuló kitoloncolások felújításának lehetőségét a tartományi belügyminiszterek kérésére mérlegelik, az eredmény decemberben várható.

A mérlegelés alapja a külügyminisztérium jelentése lesz Szíria helyzetéről, ami egyelőre nem nyilvános.

Christopher Burger, a külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy a közel-keleti arab államról szóló új országjelentésüket kedden véglegesítették, és eljuttatták a szíriai állampolgárok ügyében eljáró intézményekhez, így a menekültügyi hatósághoz és a közigazgatási bíróságokhoz, amelyekhez az elutasított menedékkérők jogorvoslatért fordulhatnak.

Németország 2012-ben függesztette fel a Szíriába irányuló kitoloncolásokat, a polgárháborúra és a civilekkel szembeni kegyetlenkedésekről szóló beszámolókra hivatkozva.

A Németországba érkező menedékkérők legnagyobb csoportját a szíriai állampolgárok alkotják: a szír polgárháború 2011-es kezdete óta 800 ezren, idén mintegy 40 ezren érkeztek.

Menedékjogi kérelmüket rendszerint elfogadják.